По всій Молдові - акції протесту «за» і «проти» зміни виборчої системи

По всій Молдові - акції протесту «за» і «проти» зміни виборчої системи

Відео
Укрінформ
По всій Молдові проходять багатотисячні акції протесту, пов'язані з питанням зміни виборчої системи.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові, в центрі Кишинева перед будинком парламенту мітингувальники виступають проти переходу країни від пропорційної до змішаної системи парламентських виборів. Водночас прихильники правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією вийшли на альтернативні мітинги на підтримку переходу до змішаної системи.

«Ми вийшли на акцію протесту, щоб захистити демократію і країну від злодіїв, які зміною виборчої системи намагаються зберегти свої позиції при владі», - заявила лідер опозиційної партії «Дія і солідарність», екс-кандидат у президенти Молдови Майя Санду.

Голова партії «Громадянська платформа «Гідність і правда»» Андрій Нестасе, у свою чергу, заявив, що «влада, замість того, щоб займатися рішенням соціальних проблем громадян, хоче змінити виборчу систему, щоб не втратити владу».

У свою чергу прихильники правлячої коаліції на чолі з Демократичною партією, виступаючи на мітингах у різних містах країни, переконані, що зміна виборчої системи дасть змогу громадянам безпосередньо обирати депутатів парламенту і сприятиме якісній зміні політичного класу Молдови.

Раніше з ініціативою про перехід Молдови від пропорційної до мажоритарної системи парламентських виборів виступила Демократична партія на чолі з Владом Плахотнюком. Проте, після обговорення ініціативи в парламенті, депутати проголосували за запровадження змішаної системи виборів, коли половина депутатів обиратиметься по партійних списках, а інша половина - по одномандатних округах.

Нині законопроект вивчають експерти Венеціанської комісії. Очікується, що найближчими днями буде оприлюднено рекомендації Венеціанської комісії щодо зміни виборчої системи в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-