Трамп вперше заявив про готовність захищати країни НАТО відповідно до статті 5 Договору

Трамп вперше заявив про готовність захищати країни НАТО відповідно до статті 5 Договору

Укрінформ
Президент США Дональд Трамп вперше публічно підтвердив прихильність Сполучених Штатів статті 5 Північноатлантичного договору, яка визначає, що напад на одного члена НАТО є нападом на всіх.

Про це він заявив у п'ятницю під час спільної прес-конференції в Білому домі з президентом Румунії, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Я підтверджую відданість Сполучених Штатів статті 5 (Північноатлантичного договору – ред.). І безумовно, ми перебуваємо там (у НАТО – ред.) для того, щоб захищати", - заявив американськи президент.

Водночас він підкреслив, що для забезпечення потужності Альянсу необхідне належне фінансування. Глава Білого дому вкотре наголосив на необхідності всіх членів НАТО робити "справедливий внесок" у колективну оборону на рівні мінімум двох відсотків ВВП.

"Але так, абсолютно я підтверджую відданість статті 5", - повторив президент США.

Раніше Дональд Трамп не робив заяв щодо п'ятої статті. Навіть перебуваючи на зустрічі глав держав НАТО в Брюсселі у травні лідери інших країн очікували, що він сформулює позицію з цього приводу. Натомість такі запевнення були дані лише на рівні високопоставлених представників адміністрації США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-