У Німеччині оприлюднили кількість жертв Берлінської стіни

У Німеччині оприлюднили кількість жертв Берлінської стіни

Укрінформ
За час існування внутрішньонімецького кордону між НДР і ФРН – на ній знайшли свою смерть, найменше, 327 осіб.

Такі дані дослідження наукового об'єднання SED-Staat при Вільному університеті Берліна, представленого 7 червня, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«В цілому в період з 1949 по 1989 рік, коли існував кордон між ФРН і НДР, загинули 327 осіб», - підрахували вчені.

З них майже 80% - це молоді люди, віком до 35 років.

Наймолодшою жертвою був Емануель Хольцхауер, якому було всього 6 місяців. Батьки заховали його в багажник спеціального автомобіля, в якому сховалися і самі, заплативши 25 тис марок за те, щоб їх нелегально перевезли через кордон. Приспане з допомогою ліків немовля не витримало спеки.

Найстаршим вважається 81-річний селянин з Нижньої Саксонії. Він підірвався на міні, залишився без ніг і помер протягом 3 годин, стікши кров'ю на очах у ГДРівського лікаря, який не відважився ступити на мінне поле.

Це перше офіційне оприлюднення кількості підтверджених загиблих з дня утворення НДР і до падіння Стіни. Однак, швидше за все, воно занижено, історики вважають, що могло бути близько тисячі смертей на 1400-кілометровому кордоні. Залишилися також поки не до кінця дослідженими випадки загибелі людей при спробі втечі через Балтійське море і кордони з іншими країнами Східного блоку. Автори вважають, що тут мова може йти про від 200 до 500 осіб.

В одному тільки Берліні, розділеному на Східний і Західний стіною, загинули при спробі подолати її, щонайменше, 139 осіб. Цю цифру назвали ще в 2009 році.

Крім того, підраховано, що серед прикордонників і спецслужб, які забезпечували охорону кордону, самогубством «з причин, пов'язаних зі службою, покінчили 44 людини. Всього ж серед цієї категорії було вивчено понад 200 випадків суїциду.

Дослідникам для їх роботи знадобилося 5 років і більше 640 тис євро, з яких 450 тис було представлено Міністерством культури. Вони проаналізували майже півтори тисячі випадків загибелі людей, які так чи інакше могли бути пов'язані зі спробою перейти кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-