У дипломатичному

У дипломатичному "скандалі дев'яти країн" Туреччина стала на бік Катару

Укрінформ
Анкара вважає неправильним рішення низки арабських держав про розрив дипломатичних відносин з Катаром.

Про це сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган на зустрічі з главами ряду зарубіжних дипмісій у штаб-квартирі правлячої Партії справедливості і розвитку в Анкарі, повідомляє Anadolu.

«Напруженість навколо Катару відбувається в період, коли ми понад усе потребуємо солідарності і співпраці, і не принесе користі жодній державі регіону», - сказав він.

Ердоган зазначив, на фоні вже існуючих проблем у регіоні назрівають нові. «Найкращим шляхом для врегулювання проблем є взаємний діалог. У цьому зв'язку ми вітаємо конструктивну і холоднокровну позицію Дохи», - підкреслив він.

«Спроби ізолювати Катар, що веде ефективну боротьбу з тероризмом, не внесуть вкладу в рішення проблем. Туреччина продовжить розвивати відносини з усіма дружніми країнами, які надали їй підтримку в період запобігання спроби військового перевороту 15 липня 2016 року, у тому числі і з Катаром», - додав Ердоган.

Анкара докладає і продовжить докладати зусиль для розв‘язання кризи навколо Катару, сказав президент Туреччини.

Ердоган підкреслив, що звинувачення, висунені проти Катару, занадто серйозні. «Сподіваюся, що найближчим часом напруженість спаде, а обмеження відносно Дохи будуть зняті. Країни регіону повинні спрямовувати енергію на те, щоб усунути істинну причину розбіжностей. Ми маємо разом звести нанівець плани сил, що прагнуть до ескалації протистояння в регіоні. Проблеми в таких країнах, як Сирія, Ірак, Ємен і Лівія, мають бути зняті», - додав турецький лідер.

Як повідомлялося, вісім країн - ОАЕ, Бахрейн, Саудівська Аравія, Єгипет, Ємен, Лівія, Мальдіви і Йорданія - призупинили в понеділок дипломатичні відносини з Катаром через звинувачення в підтримці терористів і екстремістів. 

Після розриву взаємовідносин дипломатичні місії цих держав у Катарі будуть закриті, також припиняється морське і повітряне сполучення.

Як відомо, наприкінці травня була оприлюднена промова еміра Катару про підтримку нормальних взаємовідносин з Іраном, що викликало критику на саміті країн Перської затоки. Пізніше Доха заявила, що публікацію зробили хакери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-