У Чехії знову протестували проти Земана

У Чехії знову протестували проти Земана

Укрінформ
У Празі й низці інших міст Чехії знову відбулись демонстрації проти президента Мілоша Земана і голови руху «ANO» («ТАК»), міністра фінансів Андрея Бабіша.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Найбільше – кілька тисяч демонстрантів – зібралось на головній Вацлавській площі столиці Праги. Демонстранти тримали в руках гасла і транспаранти із закликами до відставки Земана і з вимогами до політика і другого найбагатшого чеського олігарха Бабіша вести прозору підприємницьку діяльність", - йдеться у повідомленні.

Противладні демонстрації відбулися також у семи інших містах Чехії – це Брно, Оломоуц, Ліберец, Ческе-Будєйовіце, Острава, Градец-Кралове, Угерске-Градіштє. Там демонстранти вимагали відставки президента Земана, а також виступали проти впливу олігархів на політику і щоденне життя країни. Участь у протестах узяла низка відомих чеських акторів, письменників, студентських активістів.

"Незважаючи на те, що цього тижня Мілош Земан перебуває з робочим візитом у Китаї, демонстранти після закінчення акції на Вацлавській площі вирушили ходою на Празький Град – резиденцію чеських президентів. Там вони скандували заклики «Земане, у відставку!» і виконали національний гімн Чехії", - зазначає видання.

Це вже друга впродовж останнього тижня хвиля багатотисячних демонстрацій, які прокотились Чехією. Попередні великі акції протесту відбулись у Празі й інших містах тиждень тому, 10 травня.

Нагадаємо: урядова криза в країні почалася через звинувачення на адресу Бабіша у фінансових махінаціях, а також у тиску на журналістів. Прем’єр-міністр Чехії, соціал-демократ Богуслав Соботка ще позаминулого тижня подав Земану клопотання щодо відставки Бабіша, однак президент досі його не задовольнив.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-