Євросоюз чекає від Анкари кроків для досягнення згоди в розколотому суспільстві

Євросоюз чекає від Анкари кроків для досягнення згоди в розколотому суспільстві

Укрінформ
Брюссель закликає офіційну Анкару до пошуку "національного консенсусу" після проведеного напередодні референдуму.

Про це повідомляє DW.

"У зв'язку з незначною перевагою голосів на референдумі і далекосяжними наслідками конституційних змін, ми закликаємо турецьку владу до пошуку найбільш широкого національного консенсусу при їх впровадженні", - йдеться у спільній заяві президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера, верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріки Могеріні і єврокомісара з питань розширення і політики добросусідства Йоханнеса Хана. "Конституційні зміни, а особливо їх практичне впровадження, будуть оцінюватися у світлі зобов'язань Туреччини як країни-кандидата на вступ до ЄС, а також члена Ради Європи", - підкреслили політики.

Зі свого боку генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав турецьку владу забезпечити незалежність правосуддя та верховенство закону. Це узаконено в Європейській конвенції про права людини і "має найбільше значення", йдеться в заяві Ягланда. Туреччина, поряд з 46 іншими державами, входить до складу Ради Європи, а також є членом конвенції. Разом із тим політик заявив про необхідність співпраці прихильників і супротивників конституційної реформи в Туреччині для подолання нинішніх суперечностей.

За попередніми даними, зміни до турецької конституції, що істотно розширюють повноваження президента країни, схвалили трохи більш як 51 відсоток виборців. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вже заявив, що планує відновити в країні смертну кару.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-