Половина шкіл Польщі страйкує. Уроки скасували

Половина шкіл Польщі страйкує. Уроки скасували

Укрінформ
Польські вчителі у п'ятницю проводять загальнонаціональний страйк з вимогами до влади не скорочувати персонал і підвищити зарплати.

За оцінками Об’єднання вчителів Польщі (ZNP), до денного протесту, під час якого у школах не буде уроків, приєднається 40-45% шкіл по всій країні, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За словами голови ZNP Славоміра Броняжа, протест полягає у відмові працівників освіти від виконання праці впродовж робочого дня. За його словами, у зв'язку з організацією страйку об’єднання вчителів зіткнулося з “нечуваним” тиском і протидією проведенню страйку з боку державних органів і кураторів освіти у польських воєводствах.

Глава польського уряду Беата Шидло у понеділок заявила, що вважає цей страйк “політичним”, зазначаючи, що проблеми в освіті потрібно вирішувати, але “не коштом дітей”.

Рішення щодо проведення страйку керівництво ZNP прийняло на початку березня. ZNP вимагає від влади декларації про відмову від масових звільнень учителів і шкільного персоналу до 2022 року і зобов’язань не знижувати їм зарплати. Водночас висунуто вимогу про підвищення зарплат учителям на 10%.

Чинний польський уряд вирішив провести реформу у сфері освіти, що викликає супротив в освітянському середовищі Польщі. Зокрема з триступеневої системи середньої освіти школа-гімназія-ліцей уряд ліквідовує середню ланку — гімназію.

Востаннє загальнонаціональний страйк учителів проводився в Польщі 10 років тому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-