У ЄС побоюються посилення впливу Кремля в Сербії

У ЄС побоюються посилення впливу Кремля в Сербії

Укрінформ
Москва нарощує вплив у Сербії - країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

Так стверджує німецький політик, голова комітету Європарламенту із зовнішньої політики Девід Макаллістер, повідомляє DW.

"Росія свідомо проводить у Сербії стратегію дестабілізації. Це привід для серйозного занепокоєння", - заявив він в інтерв'ю газеті Die Welt, опублікованому в понеділок, 20 березня.

За словами Макаллістера, який представляє партію Християнсько-демократичний союз (ХДС), "Москва намагається чинити масований вплив на ЗМІ, деяких політиків, а також на громадянське суспільство в Сербії". Незважаючи на те, що ЄС - найбільший інвестор в Сербії - має намір вкласти близько 1,5 млрд євро фінансової допомоги на період до 2020 року в розвиток реформ і сербської економіки, "в той же час Росія сприймається сербським суспільством як головний союзник", - підкреслив євродепутат.

"Балкани - це регіон підвищеної вибухонебезпеки, де в результаті безвідповідальних дій в найкоротші терміни можуть знову поновитися конфлікти, які давно вважаються подоланими", - зазначив Макаллістер.

На його думку, Брюсселю необхідно "за допомогою сербських політиків і громадянського суспільства зробити свою корисну діяльність ще більш наочною". Відкритим залишається питання, наскільки широко може вести Белград переговори з Москвою. У травні 2014 року Сербія  уклала з росією договір про "стратегічне партнерство", що включає пункти про обмін розвідувальною інформацією і проведення спільних військових навчаннях. Офіційним кандидатом на вступ в ЄС Сербія є з 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-