Глава німецької розвідки сумнівається, що турецький путч організував Гюлен

Глава німецької розвідки сумнівається, що турецький путч організував Гюлен

Укрінформ
Керівник німецької служби розвідки (BND) Бруно Каль піддає сумніву твердження турецької влади про те, що минулорічний путч в їхній країні організував проповідник Футхуллах Гюлен.

Цими міркуваннями він поділився в інтерв'ю журналу Spiegel.

«Туреччина намагається на всіх рівнях переконати нас у цьому. Але це досі не вдалося», - заявив Каль.

Він вважає, що «путч був: ймовірно, просто зручним приводом» для того, щоб розпочати гоніння на незгодних з владою, і гоніння ці є досить радикальними: арештовані тисячі людей, звільнено з роботи десятки тисяч службовців.

Шеф BND не бачить підтверджень того, що рух Гюлена стоїть за подіями липня 2016 року, що він взагалі є радикально-ісламістським і більш того, терористичним, яким його називають в Анкарі. Німецькі розвідники вважають його об'єднанням, яке займається релігійною і світською освітою.

Невдала спроба державного перевороту стала черговим приводом для невдоволення Туреччини Німеччиною, вважаючи, що Берлін і в цілому ЄС недостатньо щиро висловили підтримку президентові Ердогану. Тепер, коли відносини між сторонами загострилися з інших приводів, причиною розбіжностей став арешт репортера німецької газети Welt Деніза Юсела, до якого навіть не допускають консула.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-