NYT: “хакер №1” працює під керівництвом спецпідрозділу ФСБ

NYT: “хакер №1” працює під керівництвом спецпідрозділу ФСБ

Укрінформ
Росіянин Євгеній Богачов, який є найрозшукуванішим хакером у світі, пов'язаний з Федеральною службою безпеки (ФСБ) РФ.

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на джерела.

Як зазначається, у США Богачова звинувачують у створенні вірусної програми, за допомогою якої були викрадені сотні мільйонів доларів з банківських рахунків по всьому світу. За допомогу в його затриманні ФБР встановило рекордну винагороду у $3 млн, пише NYT.

«Але ясно, що для Росії він більше, ніж просто злочинець. З одного боку, Богачов мав контроль над більше ніж мільйоном комп'ютерів у різних країнах, з можливим доступом до всього - від сімейних фотографій з відпустки і курсових робіт з бізнес-пропозицій і до вельми конфіденційної особистої інформації. Майже точно, що всі комп'ютери, що належать урядовим чиновникам і підрядникам у ряді країн, були серед заражених пристроїв», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється у матеріалі, російським спецслужбам могло бути вигідно отримання доступу до інформації з комп'ютерів, заражених Богачовим, оскільки це позбавляло їх необхідності проводити рутинну роботу зі зламу.

Зазначається, що росіяни були особливо зацікавлені в інформації, отриманої від військових і розвідувальних служб щодо бойових дій на сході України і війни в Сирії. Зокрема, на заражених комп'ютерах у США були зафіксовані спроби отримати доступ до секретної військової та розвідувальної інформації, при цьому у пошуку використовувалися ключові слова "цілком таємно" або "міністерство оборони".

У своєму розслідуванні ФБР також спирається на дані українського МВС, яке передавало в США інформацію про пересування Богачова. 33-річний хакер, за даними українського відомства, «працює під керівництвом спеціального підрозділу ФСБ».

Видання наводить той факт, що незважаючи за запропоновану ФБР винагороду, Богачов не ховається, а відкрито живе в Анапі та володіє нерухомістю - великою квартирою і дорогими автомобілями і яхтою.

Як повідомлялося, у грудні адміністрація Обами оголосила санкції стосовно Богачова та п'яти інших осіб у відповідь на висновки розвідувальних агентств щодо втручання Росії у президентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-