ООН оголосила війну пластиковому забрудненню світового океану

ООН оголосила війну пластиковому забрудненню світового океану

Укрінформ
Вже через 30 років, до 2050 року в світовому океані пластикових відходів буде більше, ніж риби, якщо людство не відмовиться від одноразових пляшок, пакетів і стаканчиків, а також косметики з пластиковими мікрочастинками.

Таке попередження озвучили експерти Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), передає Центр новин ООН.

"Настав час вирішити проблему пластику, який губить наші океани. Він забруднює пляжі Індонезії, осідає на дні океану, на Північному полюсі, потрапляє по харчовому ланцюгу на наші обідні столи. Проблема ускладнилася через нашу тривалу бездіяльность. Ми повинні зупинити цю небезпечну тенденцію", - заявив глава Програми ООН з навколишнього середовища Ерік Солхейм.

Як вважають експерти, забруднення, яке викликається скиданням відходів та сміття в море, є основною причиною деградації як берегової, так і прибережної смуги у всіх регіонах світу. При цьому до 80 відсотків всього сміття в світовому океані складається із пластика, який є джерелом накопичення стійких токсичних речовин. За даними ООН, щорічно в океан потрапляє понад 8 млн тонн пластикових відходів.

У зв'язку з цим, під егідою ЮНЕП була запущена безпрецедентна Всесвітня кампанія по боротьбі з морським сміттям. До неї вже приєдналися багато знаменитостей і виробники всесвітньо відомих брендів. У їх числі - співак Джек Джонсон і супермодель Надя Хутагалунг. Вони закликали міжнародне співтовариство оголосити війну пластику.

Всесвітня кампанія за чисті моря стартувала на Балі, де проходив Всесвітній саміт з питань світового океану. Вона спрямована на те, щоб уряди проводили політику скорочення використання пластику, пластикових упаковок, змінювали вимоги до промислової продукції. Одна з пропозицій – заборонити використання целофанових пакетів або обкладати високими податками товари в пластикових упаковках. Експерти попереджають, що без таких заходів наслідки забруднення морів виявляться незворотними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-