Москаль: Спалення сміття замінить вугілля з ОРДЛО

Москаль: Спалення сміття замінить вугілля з ОРДЛО

Укрінформ
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль просить НКРЕП встановити «зелений» тариф за електроенергію від спалювання сміття, адже така енергія зробить непотрібним вугілля з окупованої частини Донбасу і дозволить очистити країну від відходів.

Проте, відсутність установлених законодавством «зелених» тарифів унеможливлює будівництво сміттєспалювальних заводів в Україні.

Про це Москаль написав на своєму офіційному сайті.

«Поки такий тариф не буде запроваджений законодавством, проблему зі сміттям не буде вирішено. За минулі десятиліття на Закарпатті зокрема й по Україні загалом накопичилося стільки відходів, що їх спалювання з надлишком перекрило би потреби в електроенергії, яку ми отримуємо від антрациту з окупованих територій на Донбасі. При цьому сучасні сміттєспалювальні заводи спроможні переробляти не тільки свіжі, а й старі відходи, тому за кілька років вони вичистили б Закарпаття від закритих і стихійних звалищ. Однак інвестор, що вкладає гроші в будівництво заводу, хоче отримувати прибуток за продану в Єдину енергетичну систему електроенергію, а на регіональному рівні це питання вирішити неможливо. Тому я звернувся в НКРЕП із проханням ініціювати внесення відповідних змін у Закон України «Про електроенергетику», - наголошує Москаль.

Він також підкреслює, що на Закарпатті, де сміття накопичується багато років і під час паводків ганьбить область перед Словаччиною й Угорщиною.

За словами Москаля, неодноразово приїжджали інвестори з різних кран світу, котрі готові будувати сучасні, екологічно безпечні сміттєспалювальні заводи. Однак їм потрібен прибуток від продажу електроенергії, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП), не встановила тариф за електроенергію від спалювання сміття.

«Запровадження «зеленого» тарифу за електроенергію від спалення сміття стимулює інвестиції в сміттєпереробну галузь і дозволить очистити країну від відходів», - впевнений голова ОДА. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-