Іспанія пропонує виключити аеропорт Гібралтару з угоди про відкрите небо

Іспанія пропонує виключити аеропорт Гібралтару з угоди про відкрите небо

Укрінформ
Іспанія пропонує до вирішення судової суперечки з Великою Британією виключити аеропорт Гібралтару з угоди про відкрите небо з ЄС, що дасть змогу підписати її Україні та іншим державам.

Про це заявив в інтерв'ю Укрінформу посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне.

"Іспанія пропонує дуже простий вихід, який допоможе вирішити це питання як для України, так і для інших країн, які хочуть підписати угоду про відкрите небо з ЄС, - додати в неї окремий пункт, який виключає аеропорт Гібралтару до моменту вирішення судової суперечки між Іспанією і Великою Британією. І підписуйте будь ласка! Адже навряд чи хтось летітиме з України до Гібралтару. або навпаки", - сказав Бугайо Оттоне.

Він розповів, що корені цієї судової суперечки сягають 18-го сторіччя, коли австрійська династія Габсбургів і французькі Бурбони вели війну за так звану іспанську спадщину, тобто наслідування трону. За словами дипломата, іспанці стали заручниками цієї війни, у результаті якої кінець кінцем був підписаний Утрехтський договір 1713 року, за яким Гібралтар - місто, фортеця і порт - відійшов Великій Британії, але не материкові території.

Посол Іспанії акцентував, що аеропорт розташований не в Гібралтарі, а на перешийку, який з'єднує його з материком. "Справа в тому, що коли в Гібралтарі почалась холера, британцям дозволили відкрити на цьому перешийку госпіталь. Вони це зробили, а потім там укоренилися, і згодом відкрили аеропорт. Тобто Іспанія з точки зору свого суверенітету і територіальної цілісності в жодному разі не може визнати цей шматочок землі і цей аеропорт британськими! Уявіть собі, це те саме, що зараз буде йтися, наприклад, про аеропорт Севастополя, і Україні пропонуватимуть визнати його російським", - наголосив Бугайо Оттоне.

Він додав, що з огляду на Брекзіт, можливо, це питання вирішиться автоматично, бо, вийшовши з Євросоюзу, Британія вийде і з угоди про відкрите небо. "Але невідомо, коли цей процес завершиться і чи завершиться взагалі, бо наразі немає процедури, тобто це не визначено у часі", - констатував дипломат.

Повню версію читайте на сайті Укрінформу в рубриці "Інтерв'ю".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-