Безпека нового світу. Про що збираються говорити у Мюнхені?

Безпека нового світу. Про що збираються говорити у Мюнхені?

Укрінформ
На фоні суперечливої міжнародної обстановки українське питання на конференції - одне з основних

У Німеччині цього тижня очікують чимало важливих гостей. Відразу 2 великі «зовнішньополітичні» заходи пройдуть в країні: зустріч міністрів закордонних справ «Великої Двадцятки» у Бонні 16-17 лютого і слідом, 17-19 лютого, знаменита Мюнхенська конференція з безпеки.

На останній очікують понад 500 учасників: це 120 урядових делегацій, понад 30 глав держав і 80 міністрів закордонних справ і оборони, керівництво ООН, ЄС і НАТО.

Політики, експерти, бізнесмени – «особи, які приймають рішення», - обговорять найбільш «критичні питання» сучасності. Їх у загальних рисах змалювали укладачі доповіді, названої «Пост-Правда, Пост-Захід, Пост-Порядок?», представленої на початку тижня. У цій праці з 90 сторінок перераховані основні, з точки зору авторів, виклики сьогодення, що загрожують порушенням світового порядку. Особливе місце відведено інформаційним війнам з їхніми потоками фейкових новин і кризі ліберальної демократії, що уразила не один континент. Йдеться також про європейську політику безпеки та оборони, джихадстську загрозу, про ситуацію в Сирії та на Близькому Сході, стан справ в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, навіть боротьбу за Арктику. І, звичайно ж, про трансатлантичні відносини після зміни адміністрації Білого Дому.

ВІД США ОЧІКУЮТЬ ПРОЯСНЕННЯ ПОЗИЦІЇ

Відносини ці викликають неабияке занепокоєння, як мінімум, у європейської сторони. Не розуміють поки що тут, як вони будуть розвиватися при Дональді Трампові. Перші тижні його президентства ледве чи прояснили ситуацію. Відповіді на деякі питання можуть бути отримані як раз у Мюнхені. На це розраховує голова конференції Вольфганг Ішингер. «Ми можемо очікувати або принаймні сподіватися, що Мюнхен дасть нам відповіді на цілу низку запитань, і ми зможемо зняти деякі знаки питання», - заявив він журналістам у Берліні в понеділок.

Ішингеру явно лестить те, що конференція стане метою перших закордонних візитів деяких членів нової адміністрації США. Серед них - віце-президент Майк Пенс, який повинен виступити і «дати ґрунтовні роз'яснення», низка міністрів, у тому числі глава Пентагону Джеймс Маттіс, міністр внутрішньої безпеки Джон Келлі. Чекали ще радника президента США з національної безпеки Майкла Флінна, але вийшла неув'язочка – він подав у відставку на фоні скандалу, що розгорівся у зв'язку з його спілкуванням з російським послом у Вашингтоні. Ще у конференції за сформованою вже традицією візьме участь представницька - більше десятка осіб - делегація Конгресу на чолі з сенатором Джоном Маккейном.

УКРАЇНА - ЯК І РАНІШЕ У ТОП

Українська тематика на порядку денному, зрозуміло, присутня. І хоча її явно потіснили цього року інші, все таки залишається однією з основних. Їй присвячена спеціальна панель, в якій візьме участь Президент України Петро Порошенко. У складі нашої делегації й глава МЗС Павло Клімкін. Як завжди, будуть й інші персони, які приїжджають, що називається, за власним почином. У цьому році, наприклад, очікується (за словами Ішингера) приїзд екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

Важливими, як зазвичай буває на таких конференціях, стане навіть не публічне обговорення, а спілкування «на полях». Усіляких заходів планується цими днями у Мюнхені аж 150. Не слід списувати з рахунків і двостороннє спілкування.

Про Україну в згаданій вище доповіді йдеться про те, що цей рік може стати для неї вирішальним: «Для українців і решти Європи 2017 рік – з прийдешніми виборами в основних європейських країнах і з новою адміністрацією США – стане роком критичним». Відзначається, що незважаючи на падіння уваги з боку міжнародної громадськості, збройний конфлікт на сході України «далеко не заморожений», а все більше політиків міркують про зняття санкцій, хоча кінця виконання Мінських угод, з якими ці санкції пов'язані, не видно.

Про санкції теж будуть говорити наприкінці тижня в готелі Bayerischer Hof. Як і в цілому про відносини Заходу з Росією.

Незважаючи на всі вмовляння Ішингера, президент РФ Володимир Путін на конференцію не приїде. Адже саме його промова 10-річної давнини на цьому форумі обросла чи не легендами. Не приїде і голова уряду Дмитро Медведєв, який представляв країну минулого року. Тримати оборону доведеться головному кремлівському дипломату Сергію Лаврову.

До речі, як підтвердили в МЗС ФРН, їх міністр Зігмар Габріель запросив своїх французького, російського і українського колег для зустрічі в «нормандського форматі”, яка відбудеться в рамках Мюнхенської конференції з безпеки. Така пройде, за наявними в Укрінформу даними, в суботу в другій половині дня. У світлі нової ескалації в районі Авдіївки йтеметься, у першу чергу, про припинення вогню там, про відведення військ і важких озброєнь від лінії розмежувань. Також німецька сторона хоче обговорити наступні кроки з виконання Мінських домовленостей.

Для Зігмара Габріеля, який вступив на посаду міністра закордонних справ ФРН 27 січня, це буде перша участь в даному форматі.

...Конференція-2017, 53-а за рахунком, буде знову проходити на фоні суперечливої міжнародної обстановки. Якщо навіть не більш суперечливої, ніж раніше. «Ми стикаємося з таким міжнародним середовищем у сфері безпеки, яке, можливо, є більш нестійким, ніж коли-небудь після Другої світової війни. Ліберальному порядку, який багато хто з нас приймав як належне, все більше загрожують як зовні, так і всередині», - заявив нещодавно голова конференції Вольфганг Ішингер.

Мюнхенська конференція з безпеки була заснована у 1962 році. До 1993 року називалася Конференцією з військових питань. Учасниками форуму протягом перших 30 років були військові та політичні лідери держав НАТО, політологи та представники ЗМІ. З 1990-х років у ньому беруть участь представники країн Східної Європи (з 1995 р.), Китаю, Індії, Японії.

Ольга Танасійчук, Берлін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-