Лідери ЄС домовилися поставити

Лідери ЄС домовилися поставити "лівійський кордон" нелегальній міграції

Укрінформ
Глави держав та урядів країн Євросоюзу ухвалили пакет заходів, спрямованих на зменшення потоку нелегальної міграції маршрутом Центрального Середземномор’я.

Про це йдеться у декларації Європейської ради, ухваленої на Мальтійському саміті (м. Валлетта) у п’ятницю, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ключовим елементом сталої міграційної політики є забезпечення ефективного контролю на наших зовнішніх кордонах та контролю нелегальних міграційних потоків до ЄС», - наголосили європейські лідери.

Головним регіональним партнером Євросоюзу у подоланні нелегальної міграції у цьому регіоні є Лівія. Сторони домовилися активізувати співпрацю. Зокрема, ЄС спільно з іншими міжнародними організаціями допоможе Лівії у розбудові органів державного управління, надасть оснащення та проводитиме тренування Лівійської національної берегової охорони, сприятиме політичній стабільності у країні.

ЄС продовжить операції у рамках спільної політики безпеки та оборони із руйнування бізнесу контрабандистів, які нелегально переправляють мігрантів через Середземне море до Європи.

Окрема увага приділятиметься забезпеченню належних умов прийняття та утримання мігрантів і біженців на території Лівії, що здійснюватиметься спільно з міжнародними організаціями під егідою ООН. У цьому питанні проводитиметься роз’яснювальна кампанія серед мігрантів з метою їх заохочення добровільно повернутися до країн проживання.

Лідери ЄС також привітали рішення Єврокомісії виділити цього року додаткові 200 млн євро на врегулювання міграційної кризи у регіоні Північної Африки. Ці кошти будуть переважно спрямовані на відповідні програми у Лівії.

«Ми продовжимо розвиток нашої зовнішньої міграційної політики з метою забезпечити стійкість до майбутніх криз», - наголосили лідери ЄС.

Слід зауважити, що завдяки вжитим раніше заходам Євросоюзу спільно з міжнародними партнерами вдалося суттєво зменшити потік біженців та нелегальних мігрантів, які прямували до Європи (переважно із Сирії) через Східне Середземномор’я. Зокрема, нелегальна міграція на цьому маршруті у 2016 році зменшилася на 72% порівняно з 2015-м. Йдеться про скорочення міграційного потоку із близько 885 тис. осіб до 183 тис. Натомість у 2016 році порівняно з 2015-м було зафіксовано зростання на 18% кількості нелегалів, які потрапили до Європи через Центральне Середземномор’я. В абсолютних цифрах це становило 181 тис. людей у 2016 році та 154 тис. у 2015-му.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-