Росія не виплатить €1.8 мільярда у справі

Росія не виплатить €1.8 мільярда у справі "Юкоса" – КС дозволив

Укрінформ
Конституційний суд РФ ухвалив, що рішення Європейського суду з прав людини за скаргою колишніх акціонерів компанії «ЮКОС» порушує положення російської Конституції.

Про це повідомляє Медуза з посиланням на пряму трансляцію засідання на сайті суду.

Суд вирішив, що в результаті Росія не повинна виконувати рішення ЄСПЛ про виплату компенсації 1,8 мільярда євро.

Водночас видання нагадує, що Мін'юст РФ підкреслював: Конституційний суд раніше підтверджував законність стягнутих з «ЮКОСа» штрафів, які потім оскаржила компанія.

Влітку 2014 року ЄСПЛ підтримав скаргу колишніх акціонерів «ЮКОСа», які заявляли, що компанія зазнала матеріальних збитків від стягнення штрафів за податкові порушення заднім числом. Штрафні санкції були також визнані непропорційними. Присуджена компенсація 1,8 мільярда євро складається із суми штрафів та виконавчого збору.

У 2015 році в Росії був ухвалений закон, за яким Конституційний суд отримав право визнавати рішення міжнародних судів такими, що не будуть виконуватися через їх невідповідності Конституції російської.

Справу про податкові зловживання проти компанії «ЮКОС» було порушено в 2003 році. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія «Роснефть».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-