У Меркель відкидають слова Трампа про корисливість щодо ЄС

У Меркель відкидають слова Трампа про корисливість щодо ЄС

Укрінформ
Німеччина ніколи не розглядала Євросоюз як інструмент для досягнення своїх внутрішньо- і зовнішньополітичних цілей.

Про це заявив у понеділок на брифінгу в Берліні офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, відповідаючи на заяву обраного президента США Дональда Трампа, який в інтерв'ю BILD назвав ЄС «інструментом для досягнення цілей Німеччини».

«Для міністра і для всього федерального уряду Європа ніколи не була засобом для досягнення мети, для нас Європа – спільна доля. Яка, можливо, в часи, коли порядок розпадається, як сьогодні, важлива як ніколи», - сказав дипломат.

Він підкреслив, що європейці можуть і мають триматися разом у світлі погроз європейському порядку, стабільності, свободі і благополуччю – погроз як усередині, так і ззовні. Трамп до того ж заявив у згаданому інтерв'ю, що впевнений у виході в майбутньому з ЄС інших країн услід за Великою Британією.

Шефер також зазначив, що його шеф, Франк-Вальтер Штайнмайєр прокоментував слова майбутнього американського лідера з питання НАТО. Глава німецького МЗС мав у понеділок вранці «тривалу розмову» з генсеком альянсу Єнсом Столтенбергом, і вони висловили «подив і занепокоєння» оцінкою Трампом організації як «застарілої».

Позицію Берліна щодо НАТО озвучив на брифінгу і офіційний представник Міноборони ФРН Єнс Флосдорф. Він зазначив, що роль НАТО останніми роками знову виросла, і Німеччина збільшила свою участь в її місіях і завданнях. Зокрема, вони задіяні в боротьбі проти ІДІЛ з літаками-розвідниками, в повітряному поліцейському патрулюванні в небі Балтії, беруть участь у багатонаціональних місіях на Близькому Сході і в Середземному морі і так далі і готові надалі виконувати свої зобов'язання. Флосдорф визнав, що обов'язком всіх 28 країн-членів, а не тільки США має бути фінансова підтримка альянсу. Він підкреслив, що на саміті у Варшаві країни підтвердили готовність досягти мети – не менше 2 відсотків ВВП на оборону. «Ясно, що поступово, крок за кроком ми можемо досягти цієї мети», - вважає представник бундесверу.

Трамп за 4 дні до своєї інавгурації дав інтерв'ю німецькому виданню BILD і британському TIMES, в якому назвав НАТО застарілим блоком, що має проблеми і не фінансується належним чином. Він поскаржився на те, що європейські партнери платять дуже мало, і заявив, що подумає двічі, чи приходити союзникам на допомогу, якщо їх внески не будуть адекватними. Водночас він уточнив, що для нього НАТО «є важливим».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-