У Польщі - щорічна благодійна акція: з молотка підуть запонки Дуди й день із Туском

У Польщі - щорічна благодійна акція: з молотка підуть запонки Дуди й день із Туском

Укрінформ
У неділю по всій Польщі та за кордоном відбувається 25-та щорічна благодійна акція під назвою “Великий оркестр святкової допомоги” (WOSP), метою якої є збір коштів на закупівлю обладнання для медичних закладів країни.

До найбільш популярної в РП акції щороку долучаються мільйони поляків, зокрема відомі політики, артисти, спортсмени, передає власний кореспондент Укрінформу. 

"25 років тому ми хотіли купити один медичний пристрій, у нас було 200 волонтерів у Варшаві, 5 тисяч по всій Польщі та надруковано 100 тис. сердечок (емблема з логотипом акції, яку отримують його учасники – ред.). Сьогодні на кожний фінал акції ми друкуємо близько 35 млн сердечок і їх завжди не вистачає", - заявив перед акцією її організатор, відомий польський журналіст і шоумен Єжи Овсяк.

В цьому році планується, що акцію обслуговуватимуть 120 тис. волонтерів, а також 1,7 тис. штабів, зокрема і 56 – за кордоном.

Цьогорічна акція відбудеться під назвою “Для порятунку життя на відділах педіатрії і для забезпечення гідної медичної допомоги старшим особам”.

Під час благодійної акції гроші традиційно збираються у різних місцях волонтерами до скарбничок. Натомість кожна людина, яка пожертвувала будь-яку суму на акцію, отримує наклейку у вигляді червоного сердечка і логотипом акції. Крім того, гроші на акцію можна пожертвувати банківським переказом та смс-повідомленням. До акції також долучаються відомі в Польщі особи, які в Інтернеті оголошують аукціони з власними лотами. Наприклад, для цьогорічної акції WOSP президент Польщі Анджей Дуда виставив на аукціон свої запонки, відома тенісистка Агнєшка Радванська ракетку, а колишній командувач збройних сил Польщі Мірослав Ружанський військову форму, в якій він брав участь у минулорічних навчаннях Anakonda-16. Крім того, усі бажаючі можуть викупити в рамках акції, наприклад, день з Дональдом Туском в Європейській Раді, вечерю з футболістом “Баварії” і збірної Польщі Робертом Левандовським тощо. 

Серед виставлених лотів трапляються й досить нетипові і навіть скандальні. Зокрема, режисер фільму “Волинь” Войцєх Смажовський крім плакату з власним автографом виставив на аукціон реквізит зі зйомок фільму – сокиру з власноручним підписом на топорищі. Утім, після того, як польські ЗМІ назвали цей лот “суперечливим” режисер визнав, що ситуація є “незручною” і зняв його з інтернет-аукціону. 

Торік на акції WOSP зібрано рекордних понад 72 млн злотих (більше 18 млн дол.), за які було закуплено медичне обладнання для онкологічних, педіатричних та геріатричних відділень польських шпиталів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-