Суд у Нідерландах схвалив вилучення у журналіста матеріалів по МН17

Суд у Нідерландах схвалив вилучення у журналіста матеріалів по МН17

Укрінформ
Нідерландські правоохоронці на законних підставах вилучили у журналіста Мікеля Спеккерса предмети і фото та відеоматеріали, які він привіз у Нідерланди з місця катастрофи Боїнга МН17 і які були вилучені минулого тижня в аеропорту "Схіпхол".

Таке рішення виніс слідчий суддя, повідомила прокуратура Нідерландів у п'ятницю ввечері.

"Слідчий суддя прийняв рішення, що зважаючи на обставини, за яких журналіст не виконав попердньої домовленості - поліція вчинила правильно, вилучивши предмети, привезені з України, та носії інформації, які містили, серед іншого, фото та відеоматеріали. Що стосується подальшого вивчення вилучених носіїв інформації, журналіст та його супутник запрошуються  добровільно вказати поліції, які матеріали можуть бути скопійовані і які не можуть у зв'язку із захистом джерел інформації", - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прокуратурі, справа була представлена для розгляду слідчому судді зважаючи на те, що до журналіста було вжито примусовий захід, водночас враховується, що має бути забезпечена свобода преси та захисту джерел інформації.

"Носії данних не вивчалися, а зберігалися, відкладені до моменту прийняття рішення слідчим суддею", - йдеться у заяві прокуратури.

У прокуратурі також відзначили, що аналіз Нідерландського судово-медичного інституту показав, що один із предметів, привезений журналістом, був людською кісткою. ДНК тест визначив, що вона належала пасажиру літака, ідентифікованому у 2014 році. Родичі загиблого вже поінформовані.

"Інші предмети були також вивчені, було встановлено, що вони не мають стосунку до кримінального розслідування", - йдеться у заяві.

У прокуратурі також розповіли про обставини вилучення усіх предметів у амстердамському аеропорту "Схіпхол" у суботу ввечері. За даними нідерландської прокуратури, журналіст Мікель Спеккер спочатку повідомив, що передасть предмети з місця катастрофи поліції, однак не зробив цього.

"Супутник зареєстрував рюкзак містера Спеккера з предметами з України на своє ім'я та направився до виходу. Присутня поліція зупинила цю людину", - йдеться у заяві.

Як зазначили у прокуратурі, журналіст відмовився добровільно представити фото та відеоматеріали з місця катастрофи, які можуть бути важливими для встановлення точного місця, звідки були взяті предмети. Після цього поліція з дозволу прокуратури вилучила предмети та матеріали.

"На противагу повідомленням у російських медіа, журналіст та його супутник не були заарештовані", - підкреслюється у заяві прокуратури.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Нідерландів у суботу 7 січня вилучила певну кількість предметів, пов’язаних з МН17, включаючи ймовірні людські останки, в журналіста-фрілансера Мікеля Спеккерса в міжнародному аеропорту "Скіпхол", які він привіз з місця катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-