Естонія схвалила нову угоду про оборонну співпрацю зі США

Естонія схвалила нову угоду про оборонну співпрацю зі США

Укрінформ
Естонський уряд у четвер схвалив угоду про співпрацю у сфері оборони між урядами Естонії і США і уповноважив міністра оборони підписати її.

Про це повідомляє портал Естонського національного телерадіомовлення ERR із посиланням на прес-службу уряду країни.

Оборонна угода буде прийнята на додаток до угоди про статус сил (SOFA), укладеної між країнами НАТО, і покликана замінити собою попередню угоду про використання територій і будівель, що знаходяться у веденні Сил оборони Естонії, укладену в 2015 році урядами Естонії і США шляхом обміну нотами.

Нова угода спростить дії військовослужбовців США і учасників угоди на території Естонії, а також уточнить порядок надання їм податкових пільг. Загальний принцип міжнародної оборонної співпраці полягає в тому, що сторона, яка приймає, не отримує додатковий прибуток за рахунок країни, яка направила до неї свої збройні сили.

Указується, що угода про оборонну співпрацю Естонії і США визначає статус збройних сил США — учасників угоди, використання територій і будівель Сил оборони американськими військовими, а також право американських військових самим встановлювати необхідні їм споруди на наданих в їхнє ведення територіях.

Крім того, в угоді додатково уточнюються положення SOFA НАТО з приводу юрисдикції Естонії і США в разі провини або злочинів, скоєних військовослужбовцями США і особами, що утримуються за їх рахунок під час перебування в Естонії.

Угоду підпишуть міністр оборони Естонії і посол США в Естонії, після чого вона має бути ратифікована Рійгікогу (Парламент Естонії).

Естонія вже підписала аналогічну угоду з Німеччиною. У свою чергу, США підписали такі ж договори з Німеччиною, Голландією, Болгарією, Польщею і рядом інших країн НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-