Берлін сподівається на успіх переговорів щодо Кіпру

Берлін сподівається на успіх переговорів щодо Кіпру

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ ФРН сподіваються, що переговори, які розпочалися 9 січня у Женеві, про можливе возз'єднання Кіпру завершаться досягненням консенсусу.

Позицію глави МЗС ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра із цього приводу в понеділок виклав його офіційний представник Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу у Німеччині.

«Переговори з можливого возз'єднання Кіпру вийшли на фінішну пряму. Якщо вдасться досягти прориву, це стане чудовою новиною не лише для населення Кіпру, але для всієї Європи й регіону», - сказав Шефер. 

Штайнмаєр, за його словами, сподівається, що сторони зможуть пройти останні кроки, знайти компроміси зі складних питань, що залишилися, хоча це й непросто.

Берлін також сподівається і розраховує на те, що Анкара й Афіни будуть готові прийняти рішення громад Кіпру, яким би воно не було.

За словами Шефера, особисте спілкування з представниками всіх сторін дає підстави сподіватися, що вони готові вирішити низку складних запитань, що залишилися, і дійти хворобливого компромісу, вирішити ситуацію, яка не могла бути вирішеною протягом десятиліть.

Хорошим знаком глава МЗС вважає, що вперше обговорення з непростих питань безпеки відбудеться з трьома країнами-гарантами - Грецією, Туреччиною й Великою Британією, які повинні внести свій вклад у забезпечення безпеки й стабільності на Кіпрі і в східній частині Егейського моря.

Переговори проходять за участю президента Республіки Кіпр Никоса Анастасіадіса й лідера турок-киприотов Мустафи Акинджі. До 11 січня проходитимуть міжгромадні переговори під егідою спеціального радника генерального секретаря ООН з кіпрського врегулювання Еспена Барта Ейде, після чого, 12 січня, повинна відбутися міжнародна конференція за участю трьох країн-гарантів - Греції, Туреччини й Великої Британії, а також Євросоюзу. 

Фото: ru.depositphotos.com, Ruletkka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-