Канада занепокоєна утисками громадянського суспільства в Бурунді

Канада занепокоєна утисками громадянського суспільства в Бурунді

Укрінформ
Канада закликає владу Бурунді дослуховуватися до думки громадянського суспільства та утриматися від утисків активістів.

Про це заявив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон, передає кореспондент Укрінформу.

«Канада дуже стурбована нещодавніми діями влади Бурунді, покликаними ще більше обмежити громадянське суспільство у країні... Вільне та активне громадянське суспільство є ключовим елементом інклюзивних, процвітаючих та демократичних громад», - сказав Діон.

Він також розкритикував намір чинного президента Бурунді П’єра Нкурунзіза балотуватися на четвертий термін, усупереч законодавству. «Арушанська мирна угода та конституція обмежує президентство двома термінами. Канада глибоко занепокоєна легітимністю третього терміну президента Нкурунзіза, враховуючи спірні вибори 2015 року, які спровокували чинну політичну кризу та спалах насильства у державі», - зазначив глава зовнішньополітичного відомства Канади.

За його словами, заяви про балотування на четвертий термін «лише сприяють подальшій нестабільності та заважають пошуку тривалого політичного вирішення чинної кризи». «Канада закликає Бурунді <...> утриматися від вжиття кроків, направлених на подальшу ізоляцію від міжнародної спільноти, таких, як позаминулорічне рішення припинити членство у Міжнародному кримінальному суді», - підсумував Діон.

Довідково. Бурунді – невелика африканська держава із населенням у 9 млн осіб, розташована на березі озера Танганьїка. Входить до числа найменш розвинених країн світу.  

У 2015 році президент держави П'єр Нкурунзіза спровокував кризу, вирішивши балотуватися на третій термін, усупереч Арушанській мирній угоді, яка поклала у 2006 році кінець 12-річній громадянській війні, що забрала життя 300 тис. осіб. Перемога Нкурунзіза призвела до вуличних протестів та сутичок із поліцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-