Підготовка путчу в Чорногорії: Лавров потрапив у кадр з підозрюваним

Підготовка путчу в Чорногорії: Лавров потрапив у кадр з підозрюваним

Відео
Укрінформ
Сербські ЗМІ опублікували фотографію, на якій в числі інших людей відображені глава МЗС Росії Сергій Лавров і Неманья Рістіч - людина, яку влада Чорногорії звинувачує у спробі організувати підтримуваний з-за кордону державний переворот.

Як повідомляє ВВС, фотографія зроблена 12 грудня, коли Лавров під час візиту до Сербії відвідував меморіал, споруджений в пам'ять про воїнів-визволителів Белграда.

"На фото поруч із Лавровим стоять представники правого руху "Завєтники", в тому числі його прес-секретар Міліца Джурджевич. Їх також можна побачити на відео, викладеному на YouTube", - йдеться в повідомленні.

Сам Рістіч стверджує, що потрапив на фото випадково.

Водночас, як зазначають ЗМІ, той факт, що Рістіч міг опинитися в безпосередній близькості від голови російського дипломатичного відомства, піднімає багато питань, і перше з них полягає в тому, як він потрапив на територію меморіалу, яка була повністю оточена службами безпеки перед прибуттям Лаврова.

Наголошується також, що поки незрозуміло, чи оголошено Рістіча в міжнародний розшук. Низка чорногорських ЗМІ заявляє, з посиланням на свої джерела в уряді, що ордер на арешт Рістіча був виписаний, проте офіційно ця інформація не підтверджена.

"Завєтники" - сербська молодіжна патріотична організація, яка вважає своїм пріоритетом боротьбу з НАТО. Керівник руху Стефан Стаменковський у жовтні 2016 року відвідував Москву, де зустрічався з депутатом Держдуми Сергієм Желєзняком.

Міліца Джурджевич у лютому 2016 року брала участь в організації антинатовської ходи разом з екс-главою сербської жандармерії Братиславом Дікічем. Сам Дікіч разом з Рістічем входить до числа можливих організаторів спроби перевороту в Чорногорії.

У листопаді генеральний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч звинуватив Неманью і в причетності до спроби державного перевороту. За словами генпрокурора, Рістіч вербував "протестувальників", які в день виборів 16 жовтня повинні були захопити будівлю парламенту і проголосити перемогу опозиційного Демократичного фронту.

У Сербії Рістіч широко відомий як агітатор правого спрямування.  Минулого року Верховний суд у Белграді відправив його на примусове психіатричне лікування у зв'язку з тим, що Рістіч погрожував вбивством і фізичною розправою редактору незалежного сербського телеканалу В92 Вєрану Матічу, колишньому послу США Майклу Кірбі і прокурору Загорці Доловач.

Генеральний прокурор Чорногорії також назвав імена двох громадян Росії - Едуарда Широкова і Володимира Попова, яких підозрюють в організації спроби державного перевороту в Подгориці. ЗМІ писали, що вони є співробітниками російських спецслужб. Інформації про цих людей у відкритому доступі немає.

За словами Катніча, росіяни планували найняти снайпера, який нібито повинен був убити Джукановіча, голову прозахідної правлячої Демократичної партії соціалістів. Причиною вбивства є нібито зусилля, які він докладає для вступу Чорногорії в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-