З'їзд для Трампа - перемога для Путіна?

З'їзд для Трампа - перемога для Путіна?

Аналітика
Укрінформ
Для України вибір американців у наступній президентскій кампанії набуває все більшої значущості

Національний з'їзд Республіканської партії, який щойно завершився в Клівленді, був важливим, насамперед, для розуміння того, як далі розвиватимуться президентські вибори в Америці. Він не тільки формально затвердив Дональда Трампа партійним кандидатом, але й погодив подальшу програму самої партії, де Україну, до речі, очікував не дуже приємний сюрприз. І головне, цей з'їзд пролив світло на оточення мільярдера, яке, очевидно, працюватиме з ним до самого кінця. Отже, що змінилося в стані республіканців, і чи вдалося Трампу зберегти єдність у партії, яка має стати основою для подальшої кампанії?

З'ЇЗД ІЗ ФОКУСОМ НА КЛІНТОН

Республіканці грунтовно підготувались до з'їзду, приділивши увагу не тільки формальним процедурам голосування, але й тематичному наповненню кожного з чотирьох днів. Так, перший день Конвенції (понеділок) пройшов під гаслом "Зробимо Америку безпечною знову", у вівторок йшлося про політику забезпечення робочих місць, у середу говорили про "повернення лідерства" Сполученим Штатам, й нарешті, в останній день з'їзду згадали про виклики, які загрожують країні як зсередини, так і ззовні.

Та попри різноманітність тем, переважна більшість виступів зводилася лише до трьох основних тез: політика Обами провалила успіх Америки; Гілларі Клінтон - послідовниця Обами, тому не можна допустити її президентства; адміністрація Дональда Трампа виправить ситуацію та "зробить Америку великою знову".

Найбільше під час з'їзду дісталося саме Клінтон. Здавалося, це був універсальний та випробуваний майже всіма ораторами "подразник", щоб якось привернути увагу натовпу.

СИМВОЛІЧНИЙ ПОЧАТОК

Тим не менше, з'їзд розпочався з невдач і скандалів для самого кандидата-мільярдера та його кампанії. Не встиг магнат виїхати зі свого офісу в Нью-Йорку до аеропорту на шляху до Клівленда, як його кортеж потрапив у автомобільну аварію.

Під будівлею, де проходив Національний з'їзд, із першого ж дня розпочалися масові демонстрації проти кандидатури Трампа. У самій же залі на цьому підгрунті мало не виникла бійка між делегатами, чого явно не очікували представники виборчої кампанії мільярдера.

Та напевно найбільшою неприємністю для Трампа стало викриття плагіату в дебютному виступі його дружини Меланії. Вона майже дослівно повторила два абзаци з промови Мішель Обами, яку та проголосила під час Національного з'їзду Демократичної партії у 2008 році, коли її чоловік впевнено йшов до перемоги на президентських виборах. Першим це помітив журналіст Джарретт Хілл, зробивши публікацію у твіттері, однак тему миттєво підхопили всі центральні ЗМІ.

Вийшла дуже неприємна ситуація, яку в штабі Трампа спробували розрядити. Керівник кампанії Пол Манафорт (який, до речі, був політтехнологом Віктора Януковича) не знайшов нічого кращого, ніж звинуватити Гілларі Клінтон у тому, що це вона намагається дискредитувати кампанію конкурента. А Меланія, мовляв, лише озвучила великі думки та загальні фрази, які "просто витають у повітрі". Втім це виглядало непереконливо, і в кампанії мільярдера знайшли інший спосіб: 65-річна спічрайтер взяла на себе провину за плагіат, а Сам Трамп не звільнив її за це, продемонструвавши, що "зухвалий" політик все ж може бути людяним керівником

Була ще одна прикра для Трампа деталь. На плагіаті зловили також молодшого сина магната, який запозичив для свого виступу кілька речень із публікації видання The American Conservative двомісячної давнини. У порівнянні з попереднім скандалом цей випадок виявився дрібницею, натомість виникли резонні запитання до професіоналізму помічників, якими оточив себе республіканський кандидат. Це саме ті люди, які, очевидно, бачать себе на керівних посадах адміністрації нового президента США.

Тим не менше, перший день Національного з'їзду республіканців приніс Трампу очікувану перемогу. Під час голосування його затвердили єдиним кандидатом від партії для подальшої боротьби за Білий дім.

ВІДСУТНІСТЬ ЄДНОСТІ

Трампу вдалося з легкістю взяти необхідні голоси делегатів, але значна кількість республіканців все ж відмовилася сприймати його як партійного висуванця. І справа навіть не в численних акціях протесту, під час яких поліція затримала кілька десятків людей, і не в спробі делегатів із восьми штатів зірвати голосування за мільярдера. Більш серйозним сигналом стало ігнорування з'їзду в Клівленді партійними "важковаговиками".

Ніхто із сім'ї Бушів - ані колишні президенти, ані Джеб Буш, який балотувався на нинішніх виборах - не приїхали на Конвенцію. Пропустив цю подію й мільйонер Мітт Ромні, який представляв "Велику стару партію" на перегонах з Обамою в 2012-му. Він ще на початку нинішніх виборів назвав Трампа "шахраєм", і, очевидно, залишився при своєму попри намагання останнього встановити втрачений зв'язок із авторитетним партійним осередком. Про відмову від участі у з'їзді заявив і впливовий сенатор-республіканець Джон Маккейн, зауваживши, що йому треба зосередитися на перевиборах у рідній Аризоні. Швидше за все, сенатор просто не хотів зв'язуватися з кампанією Трампа, бо не вірить у її успіх та побоюється, що його не зрозуміють власні виборці.

Суперник Трампа на праймеріз, губернатор штату Огайо Джон Кейсік попри те, що організовував з'їзд на своїй території, з самого початку відмовився брати участь у зібранні - звісно, через старі образи з боку Трампа. Щоправда, потім був помічений серед присутніх, але явно не в числі прихильників кандидата-мільярдера.

Натомість сенатор від штату Техас Тед Круз, якого називали "головним конкурентом" Трампа на республіканських праймеріз, приїхав на з'їзд та навіть виступив перед делегатами. Але у своїй промові він відмовився формально схвалювати кандидатуру магната як єдиного кандидата від партії. За що був освистаний публікою, втім не обділений увагою ЗМІ.

Тим часом, формальне керівництво "Великої старої партії" взяло участь у чотириденному засіданні з'їзду. Спікер Палати представників США Пол Райян здійснив процедуру офіційного оголошення результатів голосувань республіканських делегатів на користь Трампа. Був там і лідер партійної більшості в Сенаті США Мітчелл Макконелл. Треба зауважити, що й ці два політика тільки нещодавно відмежовувалися від позиції мільярдера як тієї, що дискредитує партію.

Така поведінка в керівництві республіканців лише посилила розмови про наявність розколу всередині політичної сили, з яким кампанія Трампа навряд чи впорається самотужки.

УКРАЇНА БЕЗ ЗБРОЇ

Неприємним сюрпризом для України виявилося "підкореговане" рішення партії в питанні надання летальної оборонної зброї. Про це детально розповіла газета The Washington Post.

За даними видання, на партійній нараді в Клівленді, де обговорювалася нова програма національної безпеки США, член комітету від штату Техас Дайана Денман запропонувала поправку із закликом зберегти або посилити санкції проти Росії, збільшити допомогу Україні та надати летальну оборонну зброю українським військовим. У це питання одразу втрутилися співробітники штабу Трампа, які не мали статусу делегатів, але спостерігали за процесом. Тут знову згадується прізвище Манафорта ("друга" Януковича). У взаємодії з делегатами від Трампа було затягнуто рішення щодо поправки, поки не був вигаданий спосіб змінити формулювання із "забезпечення летальною оборонною зброєю" на "відповідну допомогу". Саме така поправка в результаті й була прийнята в програмі Республіканської партії.

В принципі, позиція про ненадання летальної зброї України - не нова та не повинна викликати запитань, бо її підтримує й нинішня адміністрація Білого дому. Ба більше, це питання наразі не є пріоритетним і для української сторони в діалозі з Вашингтоном. У ситуації зі змінами в республіканському документі дивує інше: як попри стійку позицію обох палат Конгресу щодо зброї для України, керівництво партії все ж пішло на поступки штабу кандидата, який неодноразово висловлював свою люб'язність особисто Путіну.

Дуже влучно про це написало американське видання The Huffington Post: "Реальний переможець на Конвенції Республіканської партії - це Володимир Путін". 

Останнє інтерв'ю Трампа, пише газета, продемонструвало, що "республіканський кандидат має такі ж погляди на світову політику, що лунають прямо з вуст російського лідера, та не бажає виконувати зобов'язання США по відношенню до країн, яким Путін регулярно загрожує". В умовах майже повсюдної настороженості від Путіна з боку зовнішньополітичних експертів, Дональд Трамп продовжує говорити про колишнього агента КДБ "як про ефективного лідера, з яким він би він жив у дружбі", зауважує видання.

На підтвердження того, що Україні не знайшлося місця в перспективах зовнішньої політики кандидата Трампа, стала його підсумкова промова в четвер пізно ввечері під час завершення з'їзду в Клівленді. У ній мільярдер за майже півтори години спічу так і не обмовився жодним словом ні про Україну, ні про російську агресію на сході Європи.

Національний з'їзд Республіканської партії в Клівленді лишив змішані почуття. З одного боку, хто такий Дональд Трамп та якими є його позиції, в цілому, відомо вже давно. З іншого боку, кандидат не став висловлювати менше заяв, які з самого початку насторожували міжнародних партнерів Америки. Крім того, присутність явних ліній розколу в керівництві республіканської партії через політику Трампа лише посилює стурбованість щодо політичної стабільності "Великої старої партії". Зовсім новим та неочікуваним джерелом занепокоєнь виявилась позиція штабу кандидата по Україні, а також його персональне ставлення до російського лідера.

Чи має Трамп шанси на успіх? Результати соцопитувань свідчать, що так - приблизно такі ж самі, як і Гілларі Клінтон. Втім для України, як і для великої частини міжнародної спільноти, цей вибір, схоже, набуває все більшої значимості.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-