Варшава не бачить проблеми у перевірці Єврокомісії

Варшава не бачить проблеми у перевірці Єврокомісії

Укрінформ
Рішення Єврокомісії щодо початку попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі є нормальною процедурою. Жодних негативних рішень щодо Варшави у Брюсселі не ухвалено.

Про це в середу повідомив журналістам речник польського уряду Рафал Бохенек, інформує кореспондент Укрінформу в РП.

"Не ухвалено жодних рішень, які мали б якийсь негативний резонанс на лінії Варшава-Брюссель. Це (ухвалене рішення – ред.) є ознайомчою процедурою Єврокомісії на базі певних спекуляцій, що з’явилися у країнах Західної Європи. Єврокомісія просто хоче отримати більше інформації про те, що відбувається в Польщі", - заявив Бохенек.

Речник уряду наголосив, що Варшава запрошує президента Єврокомісії відвідати Польщу.

Він нагадав, що напередодні глава уряду Польщі Беата Шидло запросила відвідати Варшаву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, і він прийняв запрошення.

Як повідомлялося, у середу Єврокомісія на закритому засіданні прийняла рішення розпочати попередню оцінку стану верховенства права у Польщі. Це відбуватиметься на підставі процедури рамкових засад із забезпечення верховенства права, ухвалених ЄК у березні 2014 року.

Цей механізм застосовується у три етапи: попередня оцінка щодо стану верховенства права у країні-члені ЄС; надання рекомендацій; моніторинг виконання країною-членом цих рекомендацій. У випадку, якщо позитивного результату із дотримання рекомендацій та забезпечення верховенства права не буде отримано, Єврокомісія має право порушити це питання відповідно до ст. 7 Лісабонської угоди – "Просування та захист цінностей ЄС". За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена.

Ряд європейських політиків та інституцій останнім часом активно критикують Польщу за порушення демократичних стандартів, зокрема у контексті змін до законів про Конституційний суд і Нацраду з питань радіо і телебачення.

Глава польського уряду Беата Шидло в Сеймі попросила усі політичні сили, зокрема й опозиційні партії, вирішувати усі проблеми всередині країни і не виносити їх на міжнародну арену. Вона також поінформувала, що представлятиме Польщу під час розгляду ситуації в Польщі у ході засідання Європарламенту 20 січня.

Фото: newspix.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-