Іран продає РФ весь свій запас збагаченого урану - ЗМІ

Іран продає РФ весь свій запас збагаченого урану - ЗМІ

Укрінформ
 Тегеран експортує до Росії до 10 тонн збагаченого урану.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"В рамках плану по скороченню ядерної програми, погодженого з "шестіркою" посередників, Тегеран експортує в РФ до 10 тонн збагаченого урану, - тобто, майже всі свої запаси", зазначається у повідомленні.

Найближчими днями Іран відправить до Росії кілька тонн збагаченого урану. Про це повідомило агентство Reuters у суботу, 19 грудня, з посиланням на заяву керівника Організації з атомної енергії Ірану Алі-Акбара Салехі. "Протягом кількох днів близько дев'яти тонн збагаченого урану з Ірану буде експортовано в РФ", - сказав Салехі іранському державному інформаційному агентству IRNA.

14 грудня Тегеран заявив, що має намір продати 10 тонн збагаченого урану Москві і взамін придбати 140 тонн уранової руди, повідомило агентство ТАСС.

Відповідно до плану Спільного всеосяжного плану дій (СВПД), узгодженого в липні у Відні Тегераном і "шестіркою" міжнародних посередників (США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною), Тегеран зобов'язаний скоротити запаси збагаченого урану з 10 тонн до 300 кг.  Вже наявні 10 тонн і розроблений надалі понад обумовлений об'єм збагачений уран Іран повинен продати. Водночас Ісламська Республіка отримує право купувати уранову руду на вільному ринку.

Згідно з досягнутими у липні домовленостями, в обмін на зняття західних санкцій Іран повинен істотно обмежити свою ядерну програму щонайменше на десять років. Зокрема, кількість центрифуг по збагаченню урану необхідно скоротити з 19 тисяч до 6 тисяч. Крім того, Іран на найближчі 15 років понизить рівень збагачення урану до безпечного рівня в 3,67%. Тегеран також погодився надати експертам МАГАТЕ контрольований "регульований доступ" до своїх військових баз.

фото: kapital.kz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-