Навальний проти Чайки: Браудер у захваті, а московський суд

Навальний проти Чайки: Браудер у захваті, а московський суд "не помітив" позову

Укрінформ
Преснєнський суд Москви відмовився розглядати позов Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального до генпрокурора РФ Юрія Чайки.

Про це повідомляє Олексій Навальний у Твіттері, коментуючи новину від свого співробітника, який подавав позов.

"Чудово. Преснєнський суд і позов до Чайки приймати не хоче, і ухвалу про відмову нам не дає", - пише Навальний.

Про те, що Преснєнський суд Москви не просто відмовив у прийнятті позовної заяви до Чайки, але і не дає ухвалу про відмову, а при спробі зйомки викликає судового пристава, повідомив юрист Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов.

Керівник інвестиційного фонду Hermitage Capital Management Вільям Браудер заявив, що вражений розслідуванням Фонду боротьби з корупцією про членів сім'ї генпрокурора Чайки. «Я аплодую Олексію Навальному і його колегам за хоробрість, але сам я не зробив нічого для цього розслідування», - підкреслив Браудер, якого цитує «Радіо Свобода».

Нагадаємо, Фонд боротьби з корупцією подав у Преснєнський суд позов про захист честі і гідності до генпрокурора Юрія Чайки 4 грудня. Приводом для позову стали заяви Чайки, які стосуються розслідування ФБК про бізнес оточення генпрокурора. Чайка, зокрема, назвав розслідування "замовленим" і таким, що носить "завідомо неправдивий характер". 14 грудня стало відомо, що Чайка вважає замовниками розслідування ФБК бізнесмена Вільяма Браудера і, начебто, спецслужби, які за ним стоять. Речник Преснєнського суду аргументувала відмову прийняти позов тим, що генпрокурор "непідсудний Преснєнському суду".

Розслідування про бізнес оточення генпрокурора Юрія Чайки ФБК опублікував 1 грудня. У розслідуванні, зокрема, йшлося про бізнес сина Чайки Артема, який, як стверджує ФБК, брав участь у рейдерському захопленні пароплавства в Іркутській області. Крім того, ФБК виявив, що колишня дружина заступника генпрокурора Ольга Лопатіна, яка веде спільні справи з Артемом Чайкою, була співвласницею компанії, співзасновниками якої були члени злочинного угруповання Цапків у Краснодарському краї.

Вільям Браудер, керівник фонду Hermitage Capital, був одним з ініціаторів ухвалення в США «закону Магнітського». Він неодноразово звинувачував російську владу в корупції, в загибелі юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і в зв’язках з організованою злочинністю. У Росії він був заочно засуджений до 9 років позбавлення волі за звинуваченням у податкових злочинах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-