В ЄС з бідністю борються 122 мільйони громадян

В ЄС з бідністю борються 122 мільйони громадян

Укрінформ
Економіка в Європі демонструє зростання, проте чверть населення Євросоюзу живе на межі бідності, при цьому молоде покоління є найбільш соціально незахищеним.

Такі висновки містяться в доповіді «Індекс соціальної стабільності в ЄС-2015», підготовленій Фондом Бертельсмана, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Розмах злиднів і соціальної ізоляції продовжують залишатися причиною занепокоєння, а розрив між Північчю і Півднем Європи як і раніше величезний», - йдеться в документі.

Майже чверть громадян Євросоюзу, це близько 122 млн осіб - можна назвати сьогодні такими, які живуть на межі бідності, що є «надзвичайно високим і тривожним показником». У Греції таких аж 36%, в Іспанії - більше 29%, в Португалії - понад 27%.

Найкраще з точки зору соціальної справедливості справи йдуть в Північній Європі: Швеції, Данії і Фінляндії, скрізь індекс вище 7 балів. Найнижчий показник - у Греції, Румунії і Болгарії, де він і не досягає 4. Середньоєвропейський показник - 5,53.

Проте, найгірші справи у дітей і молоді. У Греції до групи ризику (опинитися в злиднях і соціальній ізоляції) потрапляють майже 37%, в Іспанії - трохи менше 36% дітей і підлітків молодше 18 років, у Португалії - майже 32%. Найвищий показник за цим критерієм учені виявили в Болгарії, Румунії і Угорщині - скрізь вище 40%. Навіть у благополучній Великій Британії індекс досяг 32,6%. Загалом по ЄС кількість тих, хто не досяг 18 років і може опинитися за межею бідності і в соціальній ізоляції, становила 27,9% (це 26 млн осіб) порівняно з 26,4% у 2007 році.

Позитивним укладачі доповіді вважають той факт, що ситуація не погіршала порівняно з минулим роком в більшості країн блоку. Поки що свого «дна» вона досягла в 2012-му. В той же час, соціальні умови і можливості для людей у більшості країн Євросоюзу залишаються значно гіршими, ніж було в передкризовий період.

Експерти фонду оцінювали 28 країн ЄС за 35 різними критеріями, серед яких рівень бідності, освіти, працевлаштування, охорони здоров'я тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-