Російське громадянство для Придністров'я. Грошей нема - візьміть паспорт

Російське громадянство для Придністров'я. Грошей нема - візьміть паспорт

Аналітика
Укрінформ
Економіка Придністров'я дихає все важче, населення - все бідніше.

Економіка Придністров'я дихає все важче, населення все бідніше. Місцева влада звинувачує в усьому зовнішні сили, до яких з недавнього часу, крім України й Молдови, зарахували і Євросоюз. Придністровський лідер Євген Шевчук прозоро натякає Росії (а більше і нікому) про кредит, Москва ж у відповідь пропонує лише свої паспорти.

МІЛЬЙОННІ БОРГИ ПО ЗАРПЛАТАХ І ПЕНСІЯХ

Кілька місяців тому керівництво невизнаного регіону пішло на безпрецедентний крок: через нестачу грошей бюджетникам і пенсіонерам почали виплачувати лише 70% зарплат і пенсій. Решта 30% накопичуються у вигляді боргів. Щось на кшталт "лічильника". Але навіть ці 70% бюджетники і пенсіонери отримують лише за документами. Фактично, як пишуть місцеві ЗМІ, зарплати і пенсії місцями виплачуються лише в розмірі 50-60%.

Ще на початку літа борги невизнаного Придністров'я перед бюджетниками і пенсіонерами перевалили за мільйон доларів. І продовжують зростати. У міністерстві фінансів Придністров'я розводять руками: для виплати бюджетних зарплат і пенсій в повному обсязі необхідно щомісяця близько двох мільйонів доларів, у той час як надходження до бюджету регіону не перевищують одного мільйона.

Пошуки керівництва регіону того, на чому можна заощадити, почалися з "дитячих" грошей. Був прийнятий закон про "звуження" кола осіб з числа одержувачів соціальних допомог на дітей. Тепер батьки можуть розраховувати на отримання "дитячих" допомог лише за умови постійного проживання в Придністров'ї та наявності доказів неотримання таких в інших місцях.

Втім, депутати Верховної Ради ПМР, "тяжким серцем", урізали й одноразові виплати при виході на пенсію суддям і прокурорам, що становили 18 тисяч доларів. Може, розраховували, що "не пройде". Але, незважаючи на жорсткий опір окремих народних обранців, ініціативу все ж таки вдалося затвердити.

СПРИЯТЛИВИЙ БІЗНЕС-КЛІМАТ ПО-ПРИДНІСТРОВСЬКИ

У бюджетників регіону середня зарплата становить близько 130 доларів США, а середня пенсія – менш як 120 доларів (при мінімальній в 70 дол.). З урахуванням спрощених 30% відсотків, пенсіонери отримують не більш як 85 доларів (при прожитковому мінімумі в 95). Разом з тим, середня зарплата у промисловців стрімко наближається до 700 доларів США.

Влада Придністров'я надають вельми щедрі послуги великим промисловим виробникам. Не так давно було прийнято постанову "Про особливий порядок поставки і розрахунків за природний газ для Молдавського металургійного комбінату в місті Рибниця. Ціна на газ там була встановлена в розмірі 42 долара за тисячу кубометрів, при тому що ті ж законодавці прийняли (свого часу) постанову про єдиний, пільговий тариф на енергоносії для промисловців - у розмірі трохи більше 150 доларів за тисячу кубометрів.

Доречно нагадати, що Придністров'я отримує газ з Росії за ціною 210 доларів за тисячу кубометрів. Знову ж таки, офіційно. А фактично, газ надходить у регіон безкоштовно, так як платити за нього просто нічим. І те, що борги за використаний Придністров'ям газ, з урахуванням історичних боргів дев'яностих років, вже досягли рекордної позначки - понад 4 мільярди доларів, здається, нікого не хвилює. А може, думають, що "саме розсмокчеться". Але щоб повернути цей борг, регіону знадобиться, за деякими даними, не одне десятиліття. І не дивно, що деякі жителі Придністров'я через відсутність грошей і виплат в повному обсязі, відмовляються платити не тільки за газ, але й за інші комунальні послуги.

Аналогічні пільги (аж до 2017 року) мали намір надати ще одному великому в регіоні підприємству легкої промисловості - комбінату "Тіротекс", більш відомому як Тираспольський бавовняний комбінат. Однак "ініціатива" не пройшла. Чи то через відсутність у підприємства власних лобістів серед представників владних структур, чи то з якихось інших причин, але в підсумку найбільше в регіоні підприємство легкої промисловості змушене було тимчасово припинити виробництво.

НА ЧАШІ ТЕРЕЗІВ - РОСІЙСЬКІ І МОЛДАВСЬКІ ПАСПОРТА

Сьогодні уряд ПМР хоче взяти гроші в кредит. Але у кого? Росія, що "опікується" регіоном, не готова поки ризикнути і замість грошей щедро роздає громадянам Придністров'я, які задихаються без допомоги ззовні, лише паспорта з російським громадянством. З грудня 2014 року в Тирасполі відкритий виїзний консульський пункт російського посольства в Молдові, що займається прийомом документів на оформлення російського громадянства.

Росія, свого часу заявляла, що з видачею російських паспортів придністровцям перестаралася, тепер ввела чергову "замануху". Російське громадянство, окрім колишніх громадян СРСР, нині безперешкодно можуть отримати і жителі Придністров'я, які народилися після 1991 року.

Однак, тих, хто сподівався, що після отримання громадянства Росії більш доступним стане і ринок праці, чекало розчарування. А після російської агресії в Україні і економічної кризи в Росії, що послідувалп за нею, включаючи девальвацію рубля, Москва і зовсім перестала бути привабливою для придністровців. Багато змушені повертатися назад, так як рівень одержуваних ними у Росії доходів не набагато відрізняється від заробітків вдома.

Легкий ажіотаж навколо російських паспортів виник і після денонсації Україною військових угод з Росією. Тоді був запущений "міф", що Україна готується до нападу на Придністров'я. Представник президента Дмитро Рогозін заявив, що "в разі нападу України на Придністров'я Росія своїх громадян не залишить". Рогозіна зовсім не бентежило, що в Придністров'ї проживає близько 200 тисяч українців, понад 100 тисяч представників корінної національності - молдавани та представники інших народностей.

Читайте також: Грузинське "ехо" у Молдові

Кількість придністровських росіян, точніше, паспортизованих росіян стане відома ближче до кінця осені - на жовтень запланований перепис населення. Однак результат може бути дуже несподіваним. Адже, згідно з даними молдавського міністерства інформаційних технологій, після того, як безвізовий режим між Молдовою і ЄС став реальністю, кількість жителів Придністров'я, які бажають отримати молдавське громадянство, суттєво зросла. За останніми даними, в Придністров'ї проживає близько 20% молдавських власників паспортів.

Іншими словами, Молдова стає більш привабливою для придністровців. Отримуючи молдавський закордонний паспорт, вони автоматично отримують можливість безвізового виїзду в Європу (поки строком на 90 днів).

ВІДВОЛІКАЮЧІ МАНЕВРИ

Нині влада невизнаного Придністров'я поступово починає готувати населення до нової хвилі економічної кризи. Шевчук вже заявив, що рівень бідності в регіоні значно зросте, коли закінчаться терміни преференційної торгівлі Придністров'я з ЄС. А станеться це якраз в перший день Нового 2016 року.

Однак при цьому лідер Придністров'я наполегливо відмовляється від приєднання до підписаної Молдовою Угоди про Зону вільної та всеосяжної торгівлі з Євросоюзом, яка могла б істотно вплинути на економічну ситуацію в регіоні.

Замість реальних кроків із виходу з кризи, придністровська влада займається "відволікаючими маневрами". Раз у раз влаштовуються пишні святкування, на які йдуть мільйони бюджетних коштів, і які нічого, крім здивування, не викликають. Серед них - помпезно відзначене 25-річчя народження невизнаною міжнародною спільнотою Придністровської Молдавської Республіки з демонстрацією військової могутності" і парадом, в якому взяв участь військовий аташе російського посольства в Молдові.

Ще один несподіваний, але яскравий приклад таких "маневрів" - лідер ПМР Євген Шевчук "запропонував руку і серце" головному переговірнику від Придністров'я на переговорах у форматі "5+2", міністру закордонних справ невизнаного Придністров'я Ніна Штанскі. Злостивці стверджують, що весілля для Шевчука, - не більше ніж ще один інструмент залучити якомога більше прихильників, своєрідна платформа для старту в Придністров'ї виборчої кампанії.

До речі, напередодні майбутніх (29 листопада) виборів у Верховну Раду, що пройдуть одночасно з місцевими виборами, в регіоні з'явився новий термін - "клонування законів", який означає не що інше, як "приведення законодавчої бази Придністров'я у повну відповідність з законами, що діють на території Російської Федерації". Керівництво регіону не раз заявляло, що Придністров'я буде добиватися повного визнання незалежності та подальшого входження до складу Росії.

Звичайно, це зовсім не означає, що Росія готова прийняти Придністров'я в розпростерті обійми. Тим більше сьогодні, коли їй і без того вистачає турбот, особливо після її позицій, що похитнулися через агресію проти України. Однак російські паспорти можуть стати саме тим "козирем", на який сподівається лідер Придністров'я Євген Шевчук, щоб отримати більшість своїх прихильників у Верховній Раді.

Хоча не виключений і зворотний ефект. Адже паспорт паспортом, а на обід його не подаси, навіть під найвишуканішим політичним соусом.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-