Прем'єр Британії пропонує відновити у країні військовий обов'язок

Велика Британія повернеться до загального військового обов'язку, якщо Консервативна партія збереже владу після парламентських виборів.

Як повідомляє видання Daily Mail, це передбачає оприлюднений прем'єр-міністром Ріші Сунаком план консерваторів, передає Укрінформ.

Видання зазначає, що Сунак та його радники побоюються посилення загрози з боку авторитарних країн, таких як Іран, Китай, КНДР та РФ.

Передвиборча ініціатива консерваторів передбачає, що після досягнення 18 років та закінчення школи молоді британці та британки мають або 1 рік відслужити у Збройних силах, або 25 днів волонтерити у своїй громаді разом з пожежниками, поліцією чи медичною службою.

"Тим, хто стверджує, що робити таку службу обов'язковою нерозумно, я відповім, що бути громадянином означає не лише користуватися своїми правами, а й виконувати обов'язки", — заявив Сунак.

Він пояснив, що його план не стане поверненням до загального призову в тому вигляді, який діяв у Великій Британії до 1960 року. За словами прем'єр-міністра, військову службу оберуть небагато випускників шкіл, яким доведеться пройти досить суворий відбір.

Передбачається, що ініціатива має запрацювати у вересні наступного року.

Вартість втілення плану в життя оцінюється у 3,2 мільярда доларів на рік. Від часу приходу до влади у 2010 році Консервативна партія послідовно скорочувала чисельність Збройних сил Британії, яка зараз становить 183 тисячі військових з урахуванням 33 тисяч резервістів-добровольців.

В опозиційній Лейбористській партії ініціативу Сунака розкритикували, назвавши її "відчайдушною спробою" підняти рейтинг своєї партії напередодні виборів.

Читайте також: Генсек НАТО закликає союзників зняти обмеження для України на удари західною зброєю по РФ

Як повідомляв Укрінформ, Консервативна партія прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака може зазнати серйозної поразки на виборах цього року.

Вибори до парламенту Великої Британії відбудуться 4 липня.