Радбез ООН засудив напади на гуманітарних працівників та персонал організації

Рада Безпеки ООН ухвалила у п’ятницю резолюцію, якою рішуче засудила напади на гуманітарних працівників та персонал Організації Об’єднаних Націй і закликала учасників конфліктів гарантувати їхню безпеку.

Як передає власкор Укрінформу, за резолюцію, яку ініціювала Швейцарією за співавторства 90 країн, у тому числі України, проголосувало 14 із 15 членів Радбезу, Росія — утрималась.

Рада Безпеки відзначила «глибоку стурбованість» особливою вразливістю національного і місцевого персоналу структур ООН, підкресливши необхідність «узгоджених зусиль і конкретних стратегій зменшення ризиків», що сприятимуть підвищенню рівня охорони й захисту гуманітарних працівників.

Резолюція засуджує поширення дезінформації та підбурювання до насильства щодо них.

Крім того, документ закликає всі сторони збройних конфліктів «негайно й остаточно» припинити будь-яке невибіркове використання вибухових пристроїв, що порушує міжнародне гуманітарне право.

Читайте також: Міжнародний суд ООН зобов’язав Ізраїль припинити наступ на Рафах

Нещодавні конфлікти відзначилися різким зростанням кількості нападів на гуманітарних працівників.

Згідно зі звітом ООН, опублікованим на початку травня, у 2023 році було вбито 91 працівника гуманітарних організацій, 120 – поранено і 53 – викрадено (без урахування війни в Газі).

Внаслідок воєнних дій у Газі загинуло 224 гуманітарних працівників, у тому числі понад 190 співробітників агентств ООН, більшість із яких палестинці.