«Росія підпалює кордони Євросоюзу»: Бербок прокоментувала провокації в Балтійському регіоні

У Берліні занепокоєні новими провокаційними кроками Росії в Балтійському регіоні та засуджують їх.

Так відреагувала в соцмережі Х міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на зняття російськими прикордонниками плавучих буїв на кордоні з Естонією.

«Росія підпалює кордони Євросоюзу. Ми стоїмо пліч-о-пліч із нашими друзями в Естонії, Фінляндії та Литві та не акцептуємо таку агресивну поведінку. Навпаки, ми солідарні з нашими союзниками в країнах Балтії та Балтійського моря», - написала Бербок.

Заява, як зазначили в МЗС ФРН, вийшла в координації з польським і французьким колегами.

«Це є абсолютно неприйнятна, гібридна поведінка Росії, яка такими діями хоче розвалити ЄС», - заявив речник МЗС Крістіан Вагнер на брифінгу в п’ятницю. Він поінформував, що Берлін перебуває в тісному контакті з колегами в НАТО та ЄС через останні події. Дипломат повторив, що Німеччина повністю солідарна з партнерами в Балтійському регіоні та в Східній Європі.

Читайте також: Росія збиралася змінити морські кордони з Литвою та Фінляндією - пізніше проєкт зник із сайту уряду

Як повідомлялось, російські прикордонники в ніч проти 23 травня зняли половину світлових прикордонних буїв, встановлених на річці Нарва для позначення судноплавного шляху. Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії вимагатиме від російської сторони пояснень. Глава МЗС Естонії Маргус Цхакна тим часом заявив, що викличе тимчасового повіреного у справах РФ.

«Цей крок, здійснений Росією під покровом ночі, вписується в ширшу картину провокаційної поведінки Росії, у тому числі на кордонах із сусідніми країнами», - заявили в естонському МЗС.

Кордон Росії та Естонії простягається на понад 300 кілометрів, частково він проходить по Нарві та Чудському озеру.