Міністр фінансів США закликала країни G7 створити «стіну опозиції» Китаю

Міністр фінансів США Джанет Єллен закликала країни Групи семи створити "стіну опозиції" Китаю через його державну промислову політику.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила у четвер, що вона хоче, щоб країни, з ринковою економікою, створили "стіну опозиції" Китаю щодо його державної промислової політики, це буде ключовим питанням, яке вона висуваватиме на зустрічі Групи семи цього тижня", - йдеться у повідомленні.

Очікується, що ця тема буде серед домінуючих на зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків Групи семи в Італії у п'ятницю та суботу.

Єллен сказала, що багато країн за межами Групи семи стурбовані надмірними інвестиціями Китаю в електромобілі, сонячну енергію, напівпровідники, сталеливарну та інші стратегічні галузі промисловості, зокрема у Мексиці, Індії та ПАР.

Вона підкреслила, що не вимагає від інших країн дзеркального відображення мит, які запровадили США, але закликає до координації торговельної політики.

Читайте також: Про рівень представництва США і Китаю стане відомо за тиждень-півтора до Саміту миру - експерт

"Нам потрібно триматися разом та надіслати Китаю єдиний сигнал. Щоб вони зрозуміли, що це не лише одна країна, яка так думає, і що вони зустрічають "стіну опозиції" до стратегії, яку реалізують", – зазначила вона.

Заклик Єллен до єдності Групи семи щодо Китаю пролунав після того, як адміністрація Джо Байдена оголосила про підвищення мит на китайські електромобілі, акумулятори, сонячні панелі та інші товари, намагаючись захистити американські інвестиції в розвиток цих галузей у себе вдома.

Як повідомляв Укрінформ, міністр фінансів США Джанет Єллен та віцепрем’єр Китаю Хе Ліфен домовилися запустити новий механізм обмінів у питаннях збалансованого економічного зростання у відповідь на значне занепокоєння Штатів надлишком виробничих потужностей у КНР.