В ОБСЄ 36 країн закликали Лукашенка негайно звільнити 1400 політв'язнів

В ОБСЄ 36 країн-учасниць, включаючи Україну, закликали режим Лукашенка до негайного і безумовного звільнення приблизно 1400 політичних в'язнів та припинення системних політичних репресій.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідну спільну заяву від імені 36 країн зачитала постійний представник Латвії при ОБСЄ Катріна Кактіна під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

Читайте також: У Росії катують політв’язня із Криму Рустема Османова - Лубінець

«Ми закликаємо до негайного і безумовного звільнення приблизно 1400 політичних в'язнів і широкомасштабної реформи чинного законодавства з метою припинення системних політичних репресій у Білорусі. Ми приєднуємося до рекомендацій, викладених у доповіді Московського механізму, про те, що білоруська влада повинна негайно звільнити з гуманітарних міркувань політичних в'язнів, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям або хронічні захворювання», - йдеться у заяві.

Наголошується, що білоруська влада має виконати свої зобов'язання відповідно до міжнародного права в галузі прав людини та зобов'язань в рамках ОБСЄ, а також забезпечити гідні умови утримання та належну медичну допомогу для всіх ув'язнених.

Читайте також: Штати в ОБСЄ: Не бачимо ознак підготовки РФ до застосування ядерної зброї проти України

«Запобігання подальшим безглуздим смертям у в'язницях – це той мінімум, який повинна зробити білоруська влада», - зазначається у заяві.

Було вказано, що з серпня 2020 року білоруська влада здійснила понад 40 тис. політично вмотивованих арештів та порушила щонайменше 12 тис. політично вмотивованих кримінальних справ. Приблизно 1 400 політичних в'язнів залишаються за ґратами, хоча реальна кількість може бути набагато більшою. За оцінками правозахисного центру «Вясна», 250 з них перебувають у зоні особливого ризику через стан здоров'я або хвороби.

Заява була зроблена від імені наступних держав-учасниць, які є членами неформальної групи друзів демократичної Білорусі в ОБСЄ: Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ісландії, Ірландії, Італії, Литви, Люксембургу, Чорногорії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, Іспанії, Швеції, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів та Латвії. До цієї заяви також приєдналися: Албанія, Австрія, Ліхтенштейн, Молдова, Словаччина, Швейцарія та Україна.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з 1 січня по 31 березня цього року зафіксовано щонайменше 987 політичних арештів, третина затриманих - жінки.

Фото: crisisgroup.org