Путін сказав Сі, що Росія налаштована на вирішення українського питання шляхом переговорів

Російський очільник Володимир Путін на неофіційній зустрічі в Пекіні з лідером Китаю Сі Цзіньпіном заявив, що Росія налаштована на вирішення українського питання шляхом політичних переговорів і готова продемонструвати щирість у цьому відношенні.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на МЗС КНР.

Як зауважили у відомстві, після офіційних переговорів у складі делегацій вдень, глави Китаю і Росії ще раз зустрілися в четвер увечері в урядовому кварталі Пекіна Чжуннаньхай, де «разом пили чай та у невимушеній атмосфері детально обговорювали стратегічні питання, що становлять спільний інтерес», зокрема провели поглиблений обмін думками щодо «української кризи» (так у Китаї називають війну Росії проти України).

У повідомленні йдеться, що Сі детально розповів про послідовну позицію та зусилля Китаю зі сприяння політичному вирішенню «української кризи», підкресливши, що потрібно вирішувати першопричину проблем та враховувати і сьогодення, і довгострокову перспективу.

«Суть моєї ініціативи стосовно глобальної безпеки полягає в тому, щоб відстоювати загальну, всеосяжну і сталу концепцію безпеки. Тому на нашу думку, основою рішення щодо «української кризи» має бути побудова збалансованої, ефективної і сталої нової архітектури безпеки в Європі», - цитує лідера країни МЗС.

Сі повторив, що Китай підтримує своєчасне скликання міжнародної мирної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, з рівноправною участю сторін та обговоренням усіх варіантів, і запевнив у своїй готовності продовжувати відігравати конструктивну роль у цьому відношенні.

Читайте також: У НАТО заявляють, що зустріч Путіна і Сі - не привід Україні змінювати позицію про переговори з РФ

«Китай готовий співпрацювати з Росією та іншими країнами для зміцнення єдності і співпраці,… спільно захищати міжнародну справедливість і сприяти світовому миру та спільному розвитку», - заявив лідер Китаю.

Путін, своєю чергою, представив погляди та позицію Москви щодо війни РФ проти України, зазначивши, що «Росія цінує об’єктивну, справедливу і збалансовану позицію Китаю в українському питанні» та підтримує наміри Китаю і надалі відігравати важливу роль у його політичному врегулюванні.

«Росія налаштована на вирішення українського питання шляхом політичних переговорів, готова продемонструвати щирість і продовжуватиме підтримувати тісну комунікацію з Китаєм у цьому плані», - наводить слова російського диктатора дипвідомство КНР.

Читайте також: Інтереси Китаю і Росії не збігаються - Каспаров

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін вчергове заявив, що Китай вважає лише політичне врегулювання правильним шляхом вирішення «української кризи» і позиція Пекіна стосовно цього залишається незмінною.

Фото: Wikimedia Creative Commons