Британія не припинятиме експорт зброї в Ізраїль у разі воєнної операції в Рафаху

Велика Британія не наслідуватиме застереження Білого дому стосовно припинення експорту деяких видів озброєнь до Ізраїлю в разі повного вторгнення ЦАХАЛу в Рафах.

Про це заявив у четвер міністр закордонних справ Девід Кемерон. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Виступаючи в Національному центрі кібербезпеки країни, Кемерон зазначив, що Британія «не підтримає якусь велику операцію в Рафаху, якщо не буде дуже чіткого плану, як захистити людей і врятувати їхні життя... Ми не бачили такого плану, тому за цих обставин ми не підтримали б велику операцію в Рафаху».

Водночас існує «дуже фундаментальна різниця» між поставками зброї зі США і Великої Британії, де уряд видає індивідуальні ліцензії компаніям, які хочуть займатися оборонним експортом.

«США є великим державним постачальником зброї до Ізраїлю. З боку Великої Британії немає державних поставок зброї до Ізраїлю. У нас є низка ліцензій, і думаю, наш оборонний експорт до Ізраїлю становить значно менше одного відсотка від загального обсягу ввезеної туди зброї. Це велика різниця», - пояснив Кемерон.

Міністр закордонних справ зазначив, що «дуже уважно» дотримуватиметься «суворої» процедури експорту озброєнь із Великої Британії.

Читайте також: Ізраїль боротиметься наодинці проти ХАМАСу, якщо це буде потрібно - Нетаньягу

Кемерон стикнувся із тиском з боку деяких членів парламенту, зокрема й у його власній партії, з вимогою призупинити експорт озброєнь до Ізраїлю.

У своєму виступі Кемерон також згадав про небезпечну ситуацію у зв’язку з російською війною проти України.

«Від Таллінна до Варшави, від Праги до Бухареста європейський континент знову охопило похолодання, а найближчі до Росії країни спостерігають за тим, що відбувається в Україні, і задаються питанням, чи не будуть вони наступні», - сказав він.

За його словами, відповідно діяти треба «не через рік чи два, не через кілька місяців, а вже зараз».

Читайте також: США пропонують Ізраїлю інші способи перемогти ХАМАС замість операції в Рафаху

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден заявив, що припинить постачання наступальної зброї до Ізраїлю, якщо ЦАХАЛ продовжить наземну операцію та ввійде у місто Рафах на півдні сектору Гази.

Фото ілюстративне: Benjamin Cremel via Getty Images