Ван Ї - Блінкену: Китай і США мають бути партнерами, а не суперниками

Фото

Китай і Сполучені Штати мають бути партнерами, а не суперниками, аби запобігти наростанню проблем у двосторонніх відносинах.

Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван Ї на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном у Пекіні, передає Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

«На даний момент китайсько-американські відносини в цілому стабілізувалися, але негативні чинники все ще з’являються і накопичуються», - сказав Ван.

За його словами, в нинішній неспокійній міжнародній ситуації потрібно перш за все дати відповідь на питання, ким мають бути Китай і США - партнерами чи суперниками.

«Якщо Сполучені Штати продовжуватимуть вважати Китай своїм головним суперником, китайсько-американські відносини залишатимуться неспокійними і повними проблем», - застеріг міністр.

Він також наголосив на праві китайського народу на розвиток і висловив думку, що Штати вжили багато заходів «для придушення китайської економіки, торгівлі, науки і технологій».

«Це не чесна конкуренція, а стримування, і воно не усуває ризики, а створює їх. Сполучені Штати мають утілити в життя свою заяву про те, що вони не прагнуть стримувати економічний розвиток Китаю і не мають наміру під різними приводами перешкоджати науково-технічному прогресу Китаю», - заявив Ван.

Читайте також: Ван Ї зустрівся з Блінкеном: Китай вимагає, аби США не надсилали «неправильні сигнали» Тайваню

Блінкен у свою чергу назвав американсько-китайські зв’язки найважливішими двосторонніми відносинами у світі та зауважив, що відповідальне управління ними є спільною відповідальністю Вашингтона і Пекіна.

«Сполучені Штати не прагнуть змінити систему Китаю, не прагнуть відокремлення чи стримування розвитку Китаю і не мають наміру конфліктувати із Китаєм», - сказав він.

Держсекретар зазначив, що Китай, який успішно розвивається - це добре для світу, і США готові співпрацювати з КНР та зміцнювати діалог і комунікацію й ефективно вирішувати розбіжності, щоб уникати непорозумінь чи неправильних суджень.

У повідомленні (без деталей) також ідеться, що сторони обмінялися думками стосовно українського питання, палестино-ізраїльського конфлікту, Північної Кореї та інших питань.

Читайте також: Китай повинен припинити підтримку Росії, якщо хоче зближення із Заходом - Столтенберг

«Обидві сторони погодилися, що переговори були відвертими, змістовними та конструктивними, і домовилися продовжувати прагнути стабілізації та розвитку китайсько-американських відносин», - зазначили в МЗС КНР.

Як повідомляв Укрінформ, посол США при НАТО Джуліанна Сміт заявила, що Китай допомагає РФ досягати своїх військових цілей в Україні, продовжуючи продавати Москві такі товари, як технології БПЛА або порохові компоненти.

Фото: fmprc.gov.cn