На президентських виборах у Північній Македонії лідирує кандидат від опозиції

У Північній Македонії у першому турі президентських виборів Гордана Сіляновська-Давкова від головної опозиційної партії ВМРО-ДПМНЕ набрала найбільше голосів.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ. 

Після підрахунку приблизно 92% голосів за Гордану Сіляновську-Давкову віддали трохи менше 40%. За даними Державної виборчої комісії, чинний президент Стево Пендаровський, який балотується на другий п’ятирічний термін за підтримки правлячих соціал-демократів країни, посів друге місце з майже 20% голосів.

Міністр закордонних справ Буяр Османі, кандидат від уряду від етнічної албанської меншини, отримав 13,6% голосів.

Читайте також: У Північній Македонії проходять президентські вибори

Явка виборців склала 49,75%.

Для повної перемоги кандидату необхідно було заручитися підтримкою понад 50% зареєстрованих виборців. Тому 70-річна Сіляновська-Давкова та 61-річний Пендаровський зустрінуться у другому турі президентських виборів.

Пендаровський висловив розчарування результатом. Але він сказав, що сподівається на кращий результат у другому турі, в тому числі за підтримки етнічної албанської меншини країни, яка становить близько чверті населення країни.

Читайте також: У другому турі президентських виборів у Словаччині переміг провладний кандидат

У Північній Македонії дуже сподіваються, що президент приведе країну до ЄС. Північна Македонія є кандидатом на вступ до ЄС з 2005 року, але переговори про членство почалися лише в 2022 році, і очікується, що процес триватиме роки.

Як повідомляв Укрінформ, за словами міністра закордонних справ Буяра Османі, Північна Македонія входить до четвірки країн НАТО за наданням військової підтримки Україні в перерахунку на душу населення. 

Фото: vreme.mk