Канцлер Австрії: Потрібно показати Росії, що ЄС єдиний у підтримці України

Євросоюз має надавати Україні повну підтримку, щоб Росія розуміла, що серед країн-членів існує єдність у цьому плані.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер перед початком дводенного спеціального засідання Європейської ради у середу у Брюсселі.

"Нам зараз потрібна повна підтримка самої України, щоб Російська Федерація зрозуміла, що в альянсі Європейського Союзу немає слабкого місця", - сказав він.

За словами Негаммера, позиція Австрії в Європейському Союзі щодо підтримки України "є чіткою і водночас особливою". Він зазначив, що Австрія повністю солідарна у питанні санкцій проти РФ, надання Україні гуманітарної та фінансової допомоги, але як нейтральна держава вона не фінансує зброю та боєприпаси для України, однак не перешкоджає робити це іншими державам-членам.

Поруч з цим, глава австрійського уряду заявив про те, що, на тлі продовження підтримки України, "важливо думати про можливості миру і припинення вогню". На цьому тлі він вказав на те, що треба виходити у цьому питанні "за межі європейських кордонів".

Читайте також: Протиповітряний захист української енергетики відповідає безпековим інтересам ЄС - Зеленський

"Нам потрібні країни БРІКС - Індія, Китай, Бразилія та Південна Африка, які мають хороші відносини з Російською Федерацією, щоб досягти тут прогресу", - вважає Негаммер.

Як вже повідомлялося, 17-18 квітня у Брюсселі відбудеться спеціальна зустріч Європейської ради, під час якої лідери європейських країн головним питанням обговорюватимуть конкурентоспроможність Європейського Союзу, сучасний стан європейської економіки та шляхи підвищення ефективності Єдиного ринку.

Одним з головних питань, які розглядатимуть глави держав та урядів країн ЄС у вимірі зовнішньої політики, буде ситуація в Україні, а також збільшення допомоги ЄС у боротьбі України проти російської агресії.