Топдипломати з Пекіна та Вашингтона обговорили Україну та підтримку Китаєм російського ВПК

Високопоставлені дипломати Китаю і Сполучених Штатів провели в Пекіні відверту і конструктивну дискусію стосовно двосторонньої співпраці, а також міжнародних питань, зокрема, України та підтримки Китаєм оборонно-промислової бази Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють МЗС КНР та Державний департамент США.

У переговорах взяли участь заступник міністра закордонних справ Китаю Ма Чжаосю і директор Департаменту у справах Америки та Океанії МЗС Ян Тао та помічник держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніел Крітенбрінк і директор Ради нацбезпеки у справах Китаю та Тайваню Сара Беран.

«Сторони провели відверту, глибоку та конструктивну дискусію стосовно поточних зусиль зі сприяння діалогу та співпраці між Китаєм і Сполученими Штатами в різних сферах, належного врегулювання розбіжностей, а також щодо міжнародних і регіональних питань, таких як Близький Схід, Україна та ядерна проблема Корейського півострова», - зазначили у МЗС КНР.

Там додали, що Китай висловив протест з приводу просування Сполученими Штатами «Індо-Тихоокеанської стратегії», спрямованої проти КНР, а також низки заяв та кроків США в регіоні, пов’язаних із Китаєм.

Особливий акцент китайська сторона зробила на зусиллях Вашингтона сформувати партнерство з Японією та Філіппінами для протидії Китаю в Південно-Китайському морі, що, на думку Пекіна, може «підірвати мир і стабільність» у регіоні.

У повідомленні Державного департаменту США переговори в Пекіні також названі глибокими, відвертими та конструктивними.

«Сторони обговорили низку двосторонніх, регіональних і глобальних питань, включаючи Близький Схід, підтримку Китаєм оборонно-промислової бази Росії, питання Тайванської протоки, Південно-Китайського моря та КНДР», - ідеться в повідомленні.

У Держдепі зазначили, що американська сторона підкреслила відданість Сполучених Штатів просуванню своїх інтересів та цінностей, а також інтересів і цінностей своїх союзників і партнерів.

Читайте також: Іран готовий проявляти стриманість та не має наміру подальшої ескалації - МЗС Китаю

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц під час візиту до Китаю обговорить російську війну проти України з керівництвом КНР і наголосить на неприпустимості підтримки держави-агресора.

Фото: МЗС КНР