Норвегія подвоїть витрати на оборону до 2036 року

Норвегія планує подвоїти свої витрати на оборону протягом наступних 12 років, оскільки країна прагне адаптуватися до загроз з боку сусідньої Росії.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ. 

Норвегія збільшить витрати на свою армію на 600 мільярдів крон (56 мільярдів доларів) до 2036 року, йдеться в заяві уряду, в якій викладено новий довгостроковий оборонний план, зосереджений на зміцненні військово-морського флоту і протиповітряної оборони.

"Норвегія - країна зі значними морськими інтересами. У поєднанні з нашою безпосередньою близькістю до російських ядерних підводних човнів, підтримка ситуаційної обізнаності на Крайній Півночі і в Північній Атлантиці має першорядне значення", - заявили в уряді.

Згідно з планом, країна-член НАТО придбає щонайменше п'ять нових фрегатів з можливостями протичовнової боротьби, а також щонайменше п'ять нових підводних човнів. Уряд також закупить нові безпілотники дальнього спостереження та супутники, а також посилить наземні системи протиповітряної оборони, а також можливості протиповітряної оборони великої дальності.

Читайте також: Глава МЗС Норвегії не виключає введення військ в Україну в довгостроковій перспективі

За словами міністра оборони Бйорна Арілда Грама, кількість призовників також буде збільшена на 50% до кінця планового періоду.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон наголосив на необхідності збільшити оборонний бюджет країни з огляду на загрози з боку РФ.