Заступниця Генсека ООН: Спроби Росії провести вибори на окупованих територіях є неприйнятними

Спроби Росії провести президентські вибори на окупованих територіях є неприйнятними - заступниця Генсека ООН.

Повага до територіальної цілісності та політичної незалежності є наріжним каменем нашої колективної безпеки, і будь-яка анексія території держави іншою державою внаслідок загрози силою або її застосування є порушенням принципів Статуту ООН та міжнародного права, заявила заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло, виступаючи на засіданні Радбезу з обговорення спроб Росії провести вибори на тимчасово окупованих територіях України.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Вона нагадала, що Генасамблея ООН ухвалила низку резолюцій, відповідно до яких так звані «референдуми» Росії в Криму та деяких регіонах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей «не мають юридичної сили і не є підставою для будь-якої зміни статусу цих регіонів України».

«У цьому контексті спроби Росії провести президентські вибори відсьогодні, 15 березня, по 17 березня в районах України, що перебувають під контролем РФ, є неприйнятними», – зазначила Дікарло.

Вона також нагадала, що в суботу сповнюється 10 років незаконної спроби РФ анексувати Автономну Республіку Крим і місто Севастополь шляхом так званого «референдуму».

За її словами, минулі так звані «референдуми» й «вибори» проводилися під примусом, хоча «окупаційна держава зобов'язана дотримуватися законів України на окупованих територіях».

З лютого 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило загибель 10 703 цивільних осіб, у тому числі 594 дітей, додала заступниця Генсека.

Вона також розповіла про останні російські обстріли України, зокрема Одеси вранці у п’ятницю, коли загинуло двадцять чоловік, ще понад 70 отримали поранення.

Читайте також: Кислиця розповів про висновки незалежної комісії з розслідування злочинів Росії

Дікарло наголосила, що «немає виправдання безвідповідальної та запальної ядерної риторики, яка збільшує ризик подальшої ескалації», очевидно, маючи на увазі погрози президента РФ Володимира Путіна.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, за словами Дікарло, постійно повідомляє про незаконне нав'язування російського громадянства й законів на тимчасово окупованих територіях, залякування й тиск під час незаконних виборчих процесів, придушення свободи вираження думок і віросповідання та інші порушення прав людини.

Також задокументовано практику свавільних затримань і насильницьких зникнень цивільних осіб. «Нова доповідь Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні, який був опублікований сьогодні, містить додаткову інформацію… про те, що поширені були тортури стосовно цивільних осіб з боку російської влади, які носили систематичний характер».

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення спроб Росії організувати незаконні «вибори президента РФ» на тимчасово окупованих територіях України.