Лідер нідерландської ультраправої партії PVV заявив, що готовий відмовитися від намірів очолити уряд

Лідер нідерландської ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс, чия партія перемогла на дострокових парламентських виборах у Нідерландах неочікувано заявив, що готовий відмовився від намірів очолити уряд.

Як повідомляє Укрінформ, у соцмережі Х Вілдерс написав, що йому не вдалось заручитись підтримкою всіх партій, з якими він вів переговори про коаліцію.

“Я міг би стати прем'єр-міністром лише у тому випадку, якби ВСІ партії коаліції підтримали це. А це було не так. Я хотів би правий кабінет. Менше біженців та імміграції. З нідерландцями на першому місці. Любов до моєї країни та виборця велика і важливіша за мою власну позицію. Люблю Нідерланди”, - написав він.

Як повідомляє NOS, Вілдерс не зможе стати новим прем'єр-міністром країни, відповідну вимогу висунули лідери трьох інших партій для продовження переговорів щодо формування правлячої коаліції, Вілдерс погодився.

Домовленості досягнуто між Вілдерсом та лідерами трьох інших партій, з якими ведеться обговорення питання про створення коаліційного уряду. Лідери партій PVV(Партія свободи), VVD (Народна партія за свободу і демократію), NSC (Новий соціальний контракт) та BBB (Фермерсько-громадянський рух) готові залишитися в Палаті представників у разі формування нового кабінету.

Сам Вілдерс підтверджує цю новину, за його словами, він не мав достатньої підтримки серед інших партій.

Читайте також: Лідер нідерландської ультраправої партії PVV заявив, що не підтримує дії Путіна

Варто зазначити, що партія Вілдерса здобула перемогу на виборах у листопаді 2023 року, проте для формування уряду йому потрібно мати більшість голосів у парламенті та, відповідно, підтримку ще кількох партій. Переговори про створення такої коаліції нині ведуться за посередницької ролі колишнього сенатора, голови Ради з соціальних та економічних питань Кіма Путтерса.

Сторони не змогли домовитися про створення традиційної коаліції більшості, в якій лідер партії, що перемогла, обіймає посаду прем'єр-міністра.

Тому зараз йдеться про створення так званого позапарламентського кабінету.

Як повідомляв Укрінформ, виборча рада Нідерландів 1 грудня 2023 року підтвердила перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах.

Фото: Getty Images