Світові витрати на оборону рекордно зросли торік - до $2,2 трильйона

Дослідження

Світові витрати на оборону зросли на 9% до рекордних $2,2 трлн у 2023 році через посилення геополітичної напруженості, зокрема спричиненої вторгненням Росії в Україну.

Про це йдеться у звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

IISS очікує подальшого зростання оборонних бюджетів у 2024 році, оскільки повномасштабне вторгнення Росії в Україну триває вже третій рік, а міжнародна нестабільність поширилася на Близькому Сході після війни між Ізраїлем і Газою.

Оборонний бюджет України збільшився майже в дев'ять разів до $31,1 млрд протягом 2023 року, і ця цифра не включає іноземну допомогу, тоді як Росія збільшила свої військові витрати в 2023 році до $108,5 млрд і планує подальше збільшення.

Читайте також: Запаси старої техніки дозволяють Росії вести війну ще три роки

IISS нагадує, що офіційний оборонний бюджет Москви збільшився більш ніж на 60% у 2024 році. За словами Бастіана Гігеріха, генерального директора IISS, це означає, що "загальні військові витрати Росії тепер становлять третину її національного бюджету і сягнуть 7,5% ВВП, що свідчить про зосередженість на військових зусиллях".

Загалом, США, як і раніше, виділили найбільше в світі на оборону - $905,5 млрд у 2023 році. Китай посідає друге місце - $219,5 млрд. Росія – на третьому ($108,5 млрд).

Британія посідає п'яте місце у світі, незважаючи на нещодавні занепокоєння щодо здатності її армії вести велику війну. Німеччина посіла сьоме місце, а Франція - восьме. IISS додає, що усі члени НАТО в Європі 2023 року витратили на оборону на 32% більше, ніж 2014 року. Втім зауважує, що згідно з даними альянсу, 10 з них наразі витрачають більше 2% ВВП.

Читайте також: Стривожена Європа готується до війни

Як повідомляв Укрінформ, хоча Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила понад 3000 танків, за даними британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень Military Balance, має на складах ще бронетехніку для використання впродовж трьох років.