Спікер Кнесету скасував зустріч із генсеком ООН

Спікер Кнесету (парламенту Ізраїлю) Амір Охана скасував заплановану зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем після його заклику до "негайного гуманітарного припинення вогню" у секторі Гази.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

"Я мав намір спробувати переконати його (генерального секретаря ООН - Ред.), а також вручити книгу, яку ми підготували у Кнесеті... Але вчора він знову закликав Державу Ізраїль припинити боротьбу, критикуючи її, "навіть якщо ХАМАС використовує "живий щит", - заявив Охана.

Речник Гутерреша Стефан Дюжаррік на пресконференції заявив, що про скасування ізраїльським спікером зустрічі з очільником ООН офіс генерального секретаря дізнався зі ЗМІ, офіційне повідомлення надійшло згодом. Він також сказав, що заява Гутерреша "не була новою".

Читайте також: Reuters із посиланням на досьє Ізраїлю: 190 співробітників ООН у Газі причетні до нападу ХАМАС

У четвер Гутерреш заявив, що масштаби руйнувань та кількість загиблих у Газі свідчать про те, що "щось не так у тому, як ведуться військові операції". Водночас він засудив використання ХАМАСом людей як "живого щита", додавши, що захист цивільних є обов’язковим навіть за таких обставин.

"Я навіть сказав, що (використання "живого щита" - ред.) є порушенням міжнародного гуманітарного права, але те ж саме міжнародне гуманітарне право чітко визначає, що навіть за наявності "живого щита" є зобов’язання захищати цивільних", — заявив генсек ООН.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС вчинило напад на Ізраїль. Бойовики прорвалися на територію країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення.

Близько 1200 людей в Ізраїлі, більшість з яких були цивільними, були вбиті. Ще близько 240 осіб були викрадені, включно з жінками, дітьми та людьми похилого віку.

Ізраїль офіційно оголосив стан війни, мобілізував 300 тисяч резервістів та почав знищувати військові об’єкти, а також ватажків терористів.

Читайте також: Гутерреш особисто обговорює з донорами фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців

Семиденна перерва у бойових діях привела до визволення близько сотні заручників в обмін на звільнення 240 палестинських в'язнів у Ізраїлі, а також полегшила доступ гуманітарної допомоги до сектора Гази.

Армія Ізраїлю «відновила бойові дії на повну силу» після порушення угрупуванням ХАМАС угоди про припинення вогню.

Фото: Oren Ben Hakoon