Генсек ООН виступив за реформу Ради безпеки для врегулювання конфліктів

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що діючі механізми глобального управління втрачають довіру та здатність ефективно справлятися зі світовими викликами і потребують глибоких реформ.

Про це він сказав у виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Інститути механізму глобального управління від Ради безпеки ООН до Бреттон-Вудської системи (міжнародна валютна система регулювання комерційних та фінансових відносин між країнами – ред.) були створені 80 років тому, тож ми не зможемо побудувати майбутнє для наших онуків, спираючись на систему, яку створювали наші діди», - сказав Гутерреш.

Він зазначив, що ООН активно бере участь у зусиллях з оновлення інститутів і механізмів глобального управління, та нагадав, що у вересні відбудеться Саміт майбутнього, на якому планується обговорити низку важливих реформ, зокрема глобальних фінансових інститутів, щоб вони відповідали реаліям сьогодення й могли реагувати на сучасні виклики.

Гутерреш окремо наголосив на необхідності реформи Ради безпеки ООН і формування нового порядку денного для світу, без чого неможливо урівноважити геополітичну ситуацію і запобігти новим конфліктам чи врегулювати існуючі.

Читайте також: Заходу потрібно змінити стратегію підтримки України - президент Латвії

«Звичайно, відновити довіру за короткий час неможливо, але це зробити необхідно і можна, тому я закликаю вас використовувати всі ваші можливості впливу, щоб повернути світ на шлях безпеки, процвітання та миру», - зазначив глава ООН, звертаючись до присутніх на конференції.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до відновлення миру в Україні на основі Статуту ООН і міжнародного права та з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Фото: ЕРА