Французький філософ вважає за необхідне виключити Росію з Ради безпеки ООН

Ексклюзив

Французький філософ і журналіст, автор документальних фільмів про нинішню російську війну проти України Бернар-Анрі Леві вважає за необхідне виключити Росію з Ради безпеки ООН, оскільки вона займає місце постійного члена РБ безпідставно і необґрунтовано.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

«Більше того, адже Росія вкрала місце в Раді безпеки. Немає жодних правових підстав для того, щоб Росія посідала місце постійного члена в Раді безпеки ООН», – пояснив він.

За його словами, після розпаду Радянського Союзу відбулася неформальна зустріч представників групи країн, які утворилися в результаті розвалу. «І було вирішено, наче в гангстерському клубі, що Росія представлятиме цю групу. Але офіційного прийому Росії до Організації Об’єднаних Націй не було», – зазначив Леві.

На його переконання, наступником СРСР могла бути й Україна, як і Росія.

«Україна була серед спадкоємців тих, хто переміг нацизм, – у тій частині світу, яка була Радянським Союзом», – додав він.

Багато країн, у тому числі й Україна, «мають підстави успадкувати минуле, яким був Радянський Союз», вважає філософ.

Читайте також: Україна ініціює дебати щодо присутності Росії в Радбезі ООН

Росія вважається одним із п’яти постійних членів Ради безпеки ООН (ще десять членів обираються на два роки). Відповідно до Статуту ООН постійними членами Радбезу є США, Велика Британія, Франція, Китай та Радянський Союз. Росія називає себе продовжувачем Радянського Союзу, проте жодних рішень щодо цього ні Генеральна асамблея, ні Рада безпеки ООН не ухвалювали.