Мішель скоротить візит до Китаю через погрози Орбана зірвати саміт ЄС

Президент Європейської Ради Шарль Мішель скоротить свою поїздку до Китаю, оскільки прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року.

Про це Politico повідомив офіційний представник ЄС, передає Укрінформ. 

Мішель, який їде до Пекіна на перший з 2019 року особистий саміт ЄС - Китай, "повернеться до Брюсселя, щоб продовжити обговорення з лідерами щодо подальших дій", - повідомив чиновник.

Мішель повернеться зі столиці Китаю раніше, ніж планувалось - після першого дня зустрічей у четвер, частково через те, що у нього немає захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоб поговорити з лідерами ЄС без прослуховування з боку Китаю.

Президент Франції Еммануель Макрон також запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб спробувати досягти компромісу, повідомив виданню інший посадовець.

Читайте також: Орбан виступає за «стратегічне партнерство» з Україною замість переговорів про вступ у ЄС

Сам Мішель зустрівся з Орбаном у Будапешті минулого тижня, намагаючись згладити напруженість напередодні саміту лідерів ЄС. Після зустрічі Мішель наголосив на важливості "єдності ЄС", яка, за його словами, "вимагає постійних зусиль і є нашою головною силою".

Як повідомляв Укрінформ, 4 грудня стало відомо про лист, надісланий прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном Шарлю Мішелю, де він закликав не виносити на порядок денний саміту Євросоюзу рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Фото: MTI