Історик Снайдер на Радбезі ООН пояснив, навіщо росія поширює наративи про «русофобію»

Термін «русофобія» відображає характер агресивної війни, яку росія веде проти України, і є способом імперського виправдання воєнних злочинів рф.

Про це заявив професор Єльського університету історик Тімоті Снайдер, виступаючи у вівторок на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному на вимогу москви, передає кореспондент Укрінформу.

За словами науковця, війна завдає шкоди самим росіянам і всій російській культурі, а термін «русофобія» використовується як форма імперської пропаганди та «імперського виправдання воєнних злочинів рф в Україні».

Читайте також: Штати в ООН прокоментували ініціативу росії скликати Радбез через «русофобію»

Аналізуючи шкоду, завдану війною росіянам і російській культурі, Снайдер визначив десять пунктів.

Зокрема, за його словами, російське вторгнення в чужу країну призвело до еміграції найбільш творчих і продуктивних росіян. Близько 750 тис. громадян рф залишили країну.

Крім того, знищено російську журналістику, «щоб росіяни не могли знати про навколишній світ», зауважив Снайдер.

Читайте також: росія скликає Радбез ООН: говоритимуть про «русофобію», яка нібито заважає припинити війну

Натомість запроваджено загальну цензуру, придушення свободи слова в росії.

Професор наголосив, що цензура шкільних підручників послаблює російську культуру, при цьому здійснюється руйнування музеїв і неурядових організацій. Викривлення пам'яті про Другу світову війну шляхом ведення війни у 2014 і 2022 роках позбавляє всі майбутні покоління росіян історичної спадщини, переконаний науковець.

Водночас за його словами, спостерігається падіння рейтингу російської культури в усьому світі й кінець того, що раніше називалося «руським миром».

Читайте також: Тімоті Снайдер зібрав на систему «Ловець шахедів» майже $1,3 мільйона

Історик також наголосив, що внаслідок розв'язаної рф війни в Україні загинуло більше носіїв російської мови, ніж у результаті будь-якої іншої акції.

Крім того, вторгнення росії в Україну призвело до масової загибелі громадян рф, близько 200 тисяч яких загинули або покалічені. «І це, звичайно, просто російська політика – посилати молодих росіян помирати в агресивній війні», - сказав Снайдер.

«Найгірше для росіян, – підкреслив він, – постійне привчання їх до того, що геноцид – це нормально. Ми бачимо це в неодноразових заявах президента росії про те, що України не існує. Ми бачимо це у фантазіях про геноцид у російських державних ЗМІ».

Читайте також: У Нью-Йорку перед будівлею ООН покажуть експонати з деокупованих українських територій

При цьому, наголосив професор, росія сама вчиняє геноцид.

За словами професора, російське державне телебачення демонізує українців, пропагандисти заявляють, що українських дітей "потрібно топити", а українські будинки – спалювати разом з людьми.

Водночас зазначив він, у рф заявляють, що всі українці мають бути знищені, оскільки вони "русофоби". «Русофобія – це ще один елемент розпалювання ненависті на російському державному телебаченні», – сказав Снайдер.

Читайте також: Трибунал для рф: Україна розраховує, що Генасамблея ООН розгляне резолюцію у квітні

Він нагадав, що термін «русофобія» – це риторична стратегія, відома з історії імперіалізму. «Коли імперія нападає, то стверджує, що вона є жертвою. Імперська влада дегуманізує фактичну жертву й претендує на те, щоб самій бути жертвою», – наголосив історик.

Як він пояснив, це імперська стратегія, спрямована на те, щоб перевести тему з реальної агресивної війни на почуття агресорів, тим самим відвертаючи увагу від існування й досвіду людей, яким заподіяно найбільшої шкоди.

«Імперіаліст каже, що лише ми – люди, ми – справжні жертви, і наші ображені почуття означають більше, ніж життя інших людей», – заявив він.

Читайте також: ООН та росія розпочали черговий етап переговорів щодо продовження «зернової угоди»

За словами професора розпалювання ненависті, спрямоване проти українців, не є частиною захисту рф - це частина злочинів, які російські громадяни скоюють на українській території.

«У цьому сенсі, скликавши цю сесію (Ради Безпеки ООН), російська держава знайшла новий спосіб зізнатися у веденні війни», – зауважив Снайдер.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок росія скликала засідання Ради Безпеки ООН для обговорення «русофобії як чинника, що перешкоджає пошукові довгострокових і стійких рішень української кризи».