Макрон каже про переговори та гарантії безпеки для росії

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що має спільну позицію з президентом США Джо Байденом стосовно російської війни проти України.

Як передає Укрінформ, про це він заявив у інтерв’ю TF1 і LCI під час своєї поїздки до США.

«Ми на одній лінії (з Байденом, - ред.): допомагати українцям, чинити опір перед обличчям обстрілів їхньої цивільної інфраструктури, здійснювати тиск на росію з метою повернення за стіл переговорів, забезпечити відсутність ескалації в питаннях цивільної ядерної енергетики і, нарешті, думати про нову архітектуру безпеки, яка включатиме гарантії для росії», - сказав Макрон.

Водночас він підкреслив, що питання переговорів «має вирішувати український народ». «Ви думаєте, що коли нам довелося пережити захоплення Ельзасу і Лотарингії (Німеччиною, - ред.), ми б хотіли, аби світовий лідер казав нам робити те чи інше?.. Український народ має сам вирішувати, за яких умов, як, коли, а не ми», - наголосив президент Франції.

«Ми повинні продовжувати допомагати військово», - наголосив Макрон. За його словами, Франція надаватиме Києву «додаткову зброю», але не таку, яка дає можливість «атакувати росію на її території».

Він також заявив, що готовий знову поговорити з володимиром путіним. «Я знову поговорю з президентом путіним після того, як у мене буде генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії», - сказав він, додавши, що важливо «забезпечити, щоб не було ескалації щодо цивільної ядерної енергетики».

Читайте також: москва намагається домогтися від Заходу поступок без будь-яких зобов’язань – ISW

Як повідомляв Укрінформ, раніше Еммануель Макрон заявив, що Володимир Зеленський має законне право на умови для переговорів із росією.